АМКУ вимагає від київських БТІ знизити вартість послуг

Поділитися
Антимонопольний комітет України офіційно рекомендував Київській обласній державній адміністрації встановити економічно обґрунтовані тарифи на послуги, що надаються бюро технічної інвентаризації (БТІ) в області.

Антимонопольний комітет України офіційно рекомендував Київській обласній державній адміністрації встановити економічно обґрунтовані тарифи на послуги, що надаються бюро технічної інвентаризації (БТІ) в області. Так, вже до кінця поточного року БТІ у Київській області у середньому мають знизити вартість нормо-години на 20%.

Про це в понеділок, 2 листопада, повідомляє прес-служба АМКУ.

Зокрема, Київська облдержадміністрація повинна затвердити вартість нормо-години на інвентаризацію нерухомого майна, оформлення прав власності на об’єкти нерухомого майна та реєстрації таких прав для кожного БТІ області окремо, як це передбачено постановою Кабінету Міністрів України №1548 від 25 грудня 1996 року.

На сьогодні вартість таких послуг в Київській області не встановлено, нагадують у АМКУ. Так, Київською ОДА затверджено лише граничний рівень рентабельності на послуги БТІ області. Зокрема розпорядженням №282 від 20 травня 2002 передбачено, що такий рівень рентабельності становить 30% до собівартості.

Внаслідок цього БТІ області самостійно встановлюють тарифи на власні послуги, що призводить до зловживань монопольним становищем, відмічають в антимонопольному відомстві.

Так, наприклад, Комітет встановив, що вартість однієї нормо-години часу на послуги БТІ в Київській області є значно вищою, ніж в інших регіонах України. При цьому, з початку березня цього року низка БТІ  безпідставно збільшила вартість нормо-години на 30–60%.

За фактом необґрунтованого підвищення тарифів на згадані послуги Київське обласне відділення АМКУ порушило та розслідує справи щодо Яготинського, Макарівського, Ірпінського, Васильківського, Переяслав-Хмельницького та Обухівського БТІ.

Присутній на засіданні Комітету заступник голови КОДА Володимир Максименко погодився з рекомендаціями Комітету та повідомив про те, що роботу над їх виконанням вже розпочато. Зокрема, як зазначив Максименко, вже розроблені розрахунки нормо-години у Бердянському, Ірпінському, Переяслав-Хмельницькому БТІ, в результаті чого очікується їх зниження відповідно на 17, 21 та 24%. У середньому зниження нормо-години у Київській області має становити 20%.

Коментуючи надання рекомендацій Київській облдержадміністрації, в.о. голови АМКУ Юрій Кравченко зазначив, що сфера надання послуг БТІ потребує наведення чіткого порядку, тому їх вартість повинна бути зрозумілою та справедливою.

Він також підкреслив, що Комітет пильно відслідковуватиме ситуацію на ринку послуг з інвентаризації нерухомого майна і в інших областях держави.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі