Аварія в Угорщині: токсичні речовини потрапили в Дунай

Поділитися
Токсичні речовини, що розлилися в результаті аварії на глиноземному заводі в Угорщині, досягли Дунаю - другої за протяжністю європейської річки. Про це свідчать проби, взяті в одній з головних водних артерій Старого Світу. У них зафіксовано підвищений рівень концентрації шкідливих речовин.
Токсичні речовини, що розлилися в результаті аварії на глиноземному заводі в Угорщині, досягли Дунаю - другої за протяжністю європейської річки. Про це свідчать проби, взяті в одній з головних водних артерій Старого Світу. У них зафіксовано підвищений рівень концентрації шкідливих речовин.Як повідомляють у четвер, 7 жовтня, західні ЗМІ, у воді, взятій на злитті річок Дунай і Раба, зафіксовано зростання рівня шкідливих речовин на 8-9% вище норми. Таким чином, наслідки інциденту в Угорщині можуть відчути на собі країни, через які протікає Дунай: Хорватія, Сербія, Румунія, Болгарія, Молдова, а також Україна. Нагадаємо, дамбу резервуара з токсичними відходами на заводі з виробництва глинозему в місті Айка прорвало у ніч на 5 жовтня. У результаті аварії, за останніми даними, загинули чотири людини, ще близько 120 були госпіталізовані. Від розливу токсичних відходів постраждали сім населених пунктів, у деяких із них глибина токсичної рідини досягає двох метрів. Інцидент став найбільш серйозною аварією на хімічному виробництві за всю історію країни. З резервуара вилилося близько мільйона кубометрів червоного шламу — дуже токсичного побічного продукту виробництва глинозему. Через аварію у трьох регіонах Угорщині було введено режим надзвичайного стану. За розрахунками місцевої влади, на ліквідацію наслідків інциденту підуть мільйони доларів і більше року. Що стало причиною аварії досі не встановлено, проте угорська поліція порушила кримінальну справу за статтею «злочинна халатність». Варто відзначити, що раніше у МНС України заявляли, що після аварії на заводі в місті Айка загрози потрапляння отруйних відходів в Україні через європейські водні артерії немає. Однак тоді відомство говорило про іншу річку - Тису.

За матеріалами: CNN, Бі-бі-сі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі