Азербайджан протестує проти поїздок європарламентарів у Нагірний Карабах

Поділитися
Керівнику представництва Євросоюзу в Азербайджані Ролану Кобіа і послу Польщі в Азербайджані Михайлу Лабенді вручено ноту протесту МЗС Азербайджану. Приводом для невдоволення Баку послужило відвідування окупованих територій Азербайджану головним доповідачем Європейського парламенту з Вірменії, польським депутатом Томашом Поребою.
Керівнику представництва Євросоюзу в Азербайджані Ролану Кобіа і послу Польщі в Азербайджані Михайлу Лабенді вручено ноту протесту МЗС Азербайджану. Приводом для невдоволення Баку послужило відвідування окупованих територій Азербайджану головним доповідачем Європейського парламенту з Вірменії, польським депутатом Томашом Поребою.Як повідомили у прес-службі МЗС Азербайджану, до відома Кобіа і Лабенди було доведено, що в'їзд до країни осіб, які відвідали окуповані території Азербайджану без дозволу офіційного Баку і тим самим проявили неповагу до суверенітету Азербайджанської Республіки і її територіальної цілісності, є небажаним. Було висловлено прохання до інститутів ЄС і уряду Польщі вжити необхідних заходів щодо припиненнюя надалі подібних підбурювальних кроків, спрямованих на ще більше загострення ситуації в регіоні. Депутат Європейського парламенту, основний доповідач з питань Вірменії Томаш Пореба з 19 грудня перебуває з візитом у Нагірному Карабасі, де проводить зустрічі з керівництвом невизнаної республіки і обговорює питання, що стосуються врегулювання карабахського конфлікту, ситуації в регіоні і двосторонніх відносин. Збройне протистояння між Вірменією та Азербайджаном через Нагірний Карабах почалося у 1991 році, коли у Нагірно-Карабахській автономної області (НКАО), що входила до Азербайжанскої РСР, був проведений референдум про статус НКР. Переважна більшість учасників референдуму висловилися за незалежність регіону, проте референдум не був визнаний міжнародним співтовариством. Вірменія підтримала республіку, і в 1991 розгорівся військовий конфлікт, що завершився у травні 1994 року підписанням домовленостей про перехід в режим припинення вогню і початку мирних переговорів під егідою Мінської групи ОБСЄ і за співголовуванням Росії, Франції і США.

За матеріалами Trend

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі