Єврокомісія наклала штрафи на авіакомпанії в розмірі 800 млн євро

Поділитися
Європейська комісія оштрафувала 11 авіакомпаній на суму в майже 800 млн. євро за змову при визначенні тарифів на перевезення повітряних вантажів у 1999-2006 роках.

Європейська комісія оштрафувала 11 авіакомпаній на суму в майже 800 млн євро за змову при визначенні тарифів на перевезення повітряних вантажів у 1999-2006 роках.

Як заявив голова комісії ЄС з конкуренції Хоакін Алмунія, якщо б комісія не втрутилась у це питання, цей «обурливий картель продовжував би діяти й надалі». За його словами, незаконна цінова змова завдала збитків і авіакомпаніям, і споживачам.

Британська компанія British Airways оштрафована на 104 млн євро, Air France-KLM - на 340 млн євро й Cargolux Airlines-на 79,9 млн євро.

Ці санкції стали результатом тривалого розслідування, яке проводили органи Єврокомісії в Європі, США й Азії, починаючи з 2006 року. За даними виконавчого органу ЄС, авіакомпанії координували свою роботу щодо націнок на паливні збори й збори за безпеку. Це тривало з початку 1999 року до 2006 року.

«Авіаперевізники вступали в контакт з метою домогтися прийняття єдиного збору на кілограм ваги вантажу в усіх глобальних авіалініях світу», - йдеться в заяві Єврокомісії.

«Шкода, що так багато великих авіакомпаній координують свої ціни на шкоду європейським підприємствам і європейським споживачам», - заявив Хоакін Алмунія.

«Сьогоднішнє рішення означає, що Європейська комісія не потерпить дій щодо створення картелів», - додав він.

Британська компанія British Airways заявила, що уже виділила в своєму бюджеті суму в 350 млн фунтів на виплату можливих майбутніх штрафів. Німецькій компанії Lufthansa вдалося уникнути штрафу, оскільки вона повідомила правоохоронним органам ЄС про існування картелю.

Максимальний штраф, які комісія могла накласти на кожну з компаній, становить 10% від її обороту за 2009 рік.

Раніше міністерство юстиції США пред'явило аналогічні звинувачення 18 авіакомпаніям та їхнім керівникам, наклавши штрафи в розмірі більше 1,6 млрд доларів.

Рішення Єврокомісії вплине на кілька процесів, які готують за позовами європейських компаній до авіаперевізників. Зокрема, група компаній на чолі зі шведською Ericsson і голландською Philips висунула позов на суму 400 млн євро проти альянсу Air France-KLM і його дочірньої компанії Martinair.

За матеріалами Би-Би-Си

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі