Європейський суд з прав людини визнав незаконними відмови влади Москви в проведенні гей-парадів

Поділитися
Європейський суд з прав людини визнав незаконними відмови влади Москви в погодженні гей-парадів. Про це 21 жовтня повідомив лідер російського гей-руху Микола Алексєєв.

Європейський суд з прав людини визнав незаконними відмови влади Москви в погодженні гей-парадів. Про це 21 жовтня повідомив лідер російського гей-руху Микола Алексєєв.

"ЄСПЛ оголосив свій історичний вердикт щодо Росії, визнавши заборони публічних заходів трьох гей-парадів у Москві (2006, 2007, 2008 років)такими, що суперечать Європейській конвенції про захист прав людини та основних свобод", - заявив Алексєєв.

За його словами, ЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити організаторам гей-акцій 17 тис. євро як юридичних витрат і 12 тис. євро як відшкодування моральної шкоди.

"Страсбурзький суд постановив, що, відмовивши в погодженні 164 ходів і пікетувань, що планувалися гей-активістами 27 травня 2006 і 2007 років і в 2008 році, Росія порушила ст. 11 (право на свободу зборів), ст. 14 (заборона дискримінації), а також ст. 13 (право на ефективний засіб правового захисту) Євроконвенції ", - сказав Алексєєв

Він повідомив, що згідно з чинною процедурою вердикт ЄСПЛ вступить в силу через 3 місяці, які дають сторонам на його оскарження у Великій палаті."Рішення Європейського Суду є обов'язковим для виконання на території РФ, яка є членом Ради Європи", - сказав Алексєєв.

"Ми, гей-активісти, стали першими правозахисниками в Росії, хто добився свого права на свободу зборів через Європейський Суд. Крім того, ми добилися перемоги для всіх організаторів публічних заходів, оскільки тепер російській владі доведеться переглядати всю процедуру, пов'язану з узгодженням публічних заходів ", - заявив він.

Нагадаємо, 15 вересня 2010 Алексєєв був затриманий в залі вильоту московського аеропорту Домодєдово, де після проходження паспортного контролю чекав рейсу на Женеву. Після затримання гей-активіст був відсутній три дні. За його словами, люди в штатському, імовірно співробітники силових структур, вивезли його в місто Каширу Московської області та вимагали від нього відкликати позов зі Страсбурзького суду.

На початку жовтня, через два дні після звільнення Лужкова, московські гей-активісти провели перший дозволений владою пікет.

"Я впевнений, що в травні наступного року в Москві пройде санкціонований вже на підставі рішення Європейського суду гей-парад", - заявив тоді Алексєєв.

7 жовтня, також вперше в історії Росії, суд у Санкт-Петербурзі ухвалив, що заборона міською владою гей-параду, який був запланований на 26 червня, є незаконною.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна, BBC Russian

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі