Фальшиві ліки з васильківського цеху могли потрапити до продажу

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Підроблені, а також прострочені медпрепарати з васильківського нелегального цеху могли потрапити до продажу, заявив в коментарі для «Дзеркала тижня» заступник начальника Держлікінспекції України Олександр Кропив'яний.
Підроблені, а також прострочені медпрепарати з васильківського нелегального цеху могли потрапити до продажу, заявив в коментарі для «Дзеркала тижня» заступник начальника Держлікінспекції України Олександр Кропивний.Виробництво фальшивих медпрепаратів у виявленому нещодавно міліцією підпільному цеху було налагоджено у широких масштабах (в цеху виявлено десятки тисяч упаковок), і тому не можна виключати, що частина підробок потрапила в торговельні мережі, заявив Кропивний. Держлікінспекція направила до всіх регіонів України розпорядження з вимогою вилучити з обігу ліки фальсифікованих серій для подальшої їх утилізації. Територіальні інспекції передадуть інформацію суб'єктам господарської діяльності, повідомив чиновник. «Мені складно сказати, хто за цим стоїть, хто це організував, цим займаються правоохоронні органи», - зазначив заступник начальника Держлікінспекції. Очевидно, працівники підпільного цеху не будуть притягнуті до кримінальної відповідальності, - вона у даний час просто не передбачена чинним законодавством. Шахраї відбудуться адміністративним покаранням і штрафом від 1 до 18 неоподатковуваних мінімумів. Тим часом, за інформацією «ДТ», уряд розглядає можливість заборонити аптекам і аптечним мережам закуповувати ліки за готівку, що дозволить поліпшити контроль над постачальниками і підвищити відповідальність за якість товару, що продається. Нагадаємо, працівники ГУ МВС України у Київській області виявили на одному з приватних складів міста Василькова підпільний цех з виробництва фальсифікованих ліків. В окремому одноповерховому будинку стояли верстати з фасування та пакування лікарських засобів. Фахівці Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів Міністерства охорони здоров'я України, які прибули на місце події, вилучили зразки ліків і направили їх на дослідження до Центральної лабораторії. Також були вилучені зразки упаковки із зазначеними на них серіями. Було виявлено 14 найменувань препаратів, які масово рекламуються і, як правило, видаються без рецепту: «Мезим-Форте», «Омез»,  «Фестал», «Доларен», «Колдфлю».  «Флюколд», «Кетанов», «Лінекс», «Гепабене», «Ефект», «Алфлутоп», «Бактісубтіл», «Зестра», мазь «Лоринден А». Крім того, зловмисники підроблювали маркування тестів на вагітність «Пані». Як повідомив «ДТ» Олександр Кропив'яний, до цеху надходили препарати in bulk (які пройшли всі стадії розробки, крім остаточної упаковки), а українські шахраї здійснювали їх фасування і ставили на упаковках новий термін придатності. «Судячи з маркування на упаковках in bulk, більшість препаратів були прострочені. Зрозуміло, що вони, як мінімум, не здійснили б належного ефекту на здоров'я покупців. Що говорити про ферментні препарати, такі, як мезим і фестал, які потребують особливих умов зберігання, і термін придатності у них нетривалий», - розповів Кропив'яний.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі