Німеччина запропонувала Україні придбати військові кораблі, виведені зі складу німецького флоту

Поділитися
Німеччина запропонувала Україні купити військові кораблі, виведені зі складу німецького флоту. Про це, як пише у четвер, 29 липня, газета «Коммерсантъ-Украина», виданню повідомив державний секретар Бундесверу Крістіан Шмідт.

Німеччина запропонувала Україні купити військові кораблі, виведені зі складу німецького флоту. Про це, як пише у четвер, 29 липня, газета «Коммерсантъ-Украина», виданню повідомив державний секретар Бундесверу Крістіан Шмідт.

Він перебував із візитом в Україні 27-28 липня і на зустрічі з представниками українського міністерства оборони обговорював можливість поставок до країни старих німецьких військових кораблів. Київ, як додає видання, поки не ухвалив рішення з даного питання.

За даними газети, у німецькому військовому відомстві проходить суттєва реорганізація, підсумком якої стане зниження потреби бундесверу у військових кораблях декількох типів. Німецька сторона запропонувала Україні придбати у Німеччини надлишкові кораблі. «Мова може йти про фрегати, мінні тральщики, підводні човни, а також про співпрацю у виробництві та укомплектуванні обладнанням корветів. Але я підкреслюю, що це лише пропозиції. Реакція української сторони на них мені поки невідома», - розповів Крістіан Шмідт.

Чиновник не уточнив кількість і вартість запропонованих Києву суден.

За даними міжнародного інституту стратегічних досліджень Military Balance, за станом на листопад 2009 року військово-морський флот Німеччини налічував 12 підводних човнів, 18 фрегатів і корветів, 10 патрульних кораблів і кораблів берегової охорони, 37 тральщиків, 3 десантні кораблі, а також 31 корабель забезпечення та підтримки.

Джерела газети, інформовані щодо проведенння переговорів, підтвердили, що ідея поставок до України військових кораблів «далека від стадії, коли можна говорити про перспективи угоди». До візиту президента Віктора Януковича до Берліна, запланованого на 30 серпня, Київ не встигне завершити повноцінний аналіз пропозиції бундесверу, відзначає «Коммерсантъ-Украина». Хоча не виключено, що німецька сторона все ж винесе цю тему на обговорення на вищому рівні.

Експерти підкреслюють, що закупівля німецьких судів може бути цікава українським військово-морським силам. «Якщо подивитися у "Білу книгу", де розписані бажані для України кораблі до 2015 року, то ви знайдете підтвердження того, що нам необхідні саме такі типи кораблів, які ви перерахували», - повідомив генеральний конструктор України з військового кораблебудування Євген Борисов.

А директор військових програм Центру ім. Разумкова Микола Сунгуровський додав, що точно оцінити потребу України в суднах того чи іншого типу можна буде лише після завершення підготовки у Міноборони «Оборонного огляду». «Але, виходячи з логіки, Україні потрібні легкі судна», - зазначив він, додавши, що запропоновані Німеччиною кораблі відповідають даній вимозі.

Купівля уживаних кораблів, за словами експерта, є одним із способів заощадити. «Але є і зворотна сторона. Якщо ми купуємо військові кораблі за кордоном, це б'є по нашому військово-промисловому комплексу, який міг би одержати замовлення Міноборони, - зазначив Сунгуровський. - Якщо будуть закуплені надводні кораблі, безумовно, ВПК постраждає. Що стосується підводних човнів, то у нас немає власного виробничого циклу. Придбання за кордоном нових підводних човнів - моторошно дороге задоволення, багато країн йдуть шляхом придбання старих суден у більш розвинених і багатих країн».

На думку експертів, головною перешкодою для операції може стати нестача коштів у Міноборони - в умовах дефіциту бюджету уряд традиційно урізає витрати армії на технічну модернізацію.

За матеріалами «Коммерсантъ-Украина»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі