Грінпіс: Масштаб аварії на "Фукусімі" вже досяг 7-го рівня, як у Чорнобилі

Поділитися
© carpathian-photo.com
Експерт з АЕС німецького відділення Greenpeace Тобіас Рідль впевнений, що інцидент на атомній станції «Фукусіма» вже досяг того ж рівня класифікації, що і аварія на Чорнобильській АЕС, пише Алессандро Альвіані у статті, надрукованій у газеті La Stampa.

На думку Т.Рідля, поява навколо Фукусіми слідів плутонію означає наступне: «Плутоній - вкрай отруйна речовина: мільйонна частка грама смертельно небезпечна. Окрім того, період напіврозпаду дуже великий: більше 24 тис. років. Це означає, що якщо є витік цієї речовини, то і через 24 тис. років у цьому місці все ще буде перебувати половина нинішньої кількості. Плутоній випливає лише при температурі понад 1000 градусів, при якій відбувається часткове спікання стрижнів».

«Ситуація вийшла з-під контролю. МАГАТЕ має чітко і зрозуміло повідомляти про те, що відбувається, замість того щоб мінімізувати наслідки інциденту і заявляти, що ситуація буде покращуватися», - говорить експерт.

«Ми можемо тільки сподіватися на те, що ще можна взяти ситуацію під контроль. Ядерна промисловість завжди стверджувала, що таких інцидентів бути не може. Я не впевнений, що проблему можна вирішити, - продовжує німецький фахівець. - Роботи з охолодження реакторів, ймовірно, будуть тривати багато тижнів і навіть місяців, за цей час багато чого може статися. З упевненістю можу говорити, що наслідки цієї катастрофи буде відчутно ще довгий час. Навіть через 25 років після аварії на Чорнобильській АЕС у Німеччині все ще не можна їсти свинину і гриби через високий вміст цезію».

Заміри, які зроблено групою експертів Greenpeace у районі «Фукусіми», вказують на високі рівні зараження у радіусі 40 км від АЕС, додає кореспондент. Ці дані також вказують на те, що витік радіоактивності досяг 7-го рівня - як під час Чорнобильської аварії, стверджує він.

За матеріалами: La Stampa, Inopressa.Ru

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі