Іран на межі Чорнобильської катастрофи

Поділитися
Росія і арабські країни впевнені в тому, що вірус Stuxnet завдав шкоди АЕС в Бушері, пише Мауріціо Молінарі у статті, опублікованій в газеті La Stampa.

«Росія і емірати Перської затоки побоюються другого Чорнобиля і чинять тиск на Тегеран для того, аби було дано дозвіл на інспекцію реактора в Бушері, постраждалого в результаті впливу на нього вірусу Stuxnet. Про загрозу атомної катастрофи у Перській затоці, подібної до тієї, що вибухнула в Україні у 1986 році, заявив представник Росії в НАТО Дмитро Рогозін. Він запропонує провести спільну інспекцію Росія-НАТО з метою визначення реальних умов на атомному об'єкті, побудованому російськими фахівцями», - пише видання.

«Демарш Рогозіна пішов за аналогічною ініціативою декількох монархій Перської затоки у МАГАТЕ. Дипломатичні джерела у Відні повідомили La Stampa, що побоювання Росії та еміратів пояснюються тим, що Тегеран може прийняти рішення приступити до експлуатації центру в Бушері, недооцінюючи шкоду, завдану вірусом, що може призвести до інциденту, в результаті якого в зоні радіоактивного зараження опиниться весь Близький Схід», - пише автор статті.

Журналіст нагадує, що вірус Stuxnet вразив іранські ядерні об'єкти кілька місяців тому і що вірус, ймовірно, був розроблений суперсекретними кібернетичними підрозділами США та Ізраїлю, можливо, за участю Великобританії, Франції та Німеччини.

«Сценарій міжнародних інспекцій підштовхнув верховного лідера Ісламської Республіки Алі Хаменеї до розробки плану з протидії інспекціям. Алі Хаменеї доручив голові національного атомного агентства Алі Акбару Салахі переконати МАГАТЕ у тому, що «ситуація під повним контролем», що іранські техніки в змозі керувати ситуацією без втручання ззовні». Міністру культури Мохаммаду Хосейні було доручено координувати кампанію, метою якої є заперечення того, що Stuxnet завдав серйозної шкоди. Хаменеї пояснив своїм міністрам, що існує два пріоритетних завдання: не допустити затримки введення в дію центру у Бушері і припинити поширення паніки серед цивільного населення, пов'язаної з можливим ядерним інцидентом», - пише автор статті.

За матеріалами Inopressa

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі