МЗС Японії: Відвідування Курил Медвєдєвим завдасть серйозної шкоди двостороннім відносинам

Поділитися
Токіо наполягає на скасуванні візиту президента РФ Дмитра Медвєдєва на Курили і «повідомило російську сторону про свою позицію».
Токіо наполягає на скасуванні візиту президента РФ Дмитра Медвєдєва на Курили і «повідомило російську сторону про свою позицію».Міністр закордонних справ Японії Сейдзі Маехара заявив, що можливе відвідування президентом Росії Дмитром Медвєдєвим Курильських островів «завдасть серйозної шкоди» японо-російським відносинам. За словами представника японського уряду Іосіто Сенгоку, заява Дмитра Медвєдєва про те, що він має намір відвідати Курильські острови, стурбувала японський уряд. Прес-секретар уряду Японії Йосіто Сенгоку заявив: «Токіо доніс до російської сторони свою точку зору». На питання, чи просила японська влада Медвєдєва відмовитися від візиту на Курили, Сенгоку відповів ствердно. Нагадаємо, президент Росії Дмитро Медвєдєв пообіцяв найближчим часом відвідати Курили. Про це він заявив сьогодні у Петропавловську-Камчатському. «Обов'язково туди полечу. Це дуже важливий регіон нашої країни», - сказав Медвєдєв. «Там, на жаль, зараз нелітна погода, але ми зробимо це, найближчим часом ми обов'язково туди з'їздимо», - додав він. Напередодні, як повідомили японські ЗМІ, неназвані джерела в уряді Японії припустили, що така поїздка російського президента може негативно позначитися на двосторонніх відносинах. «Якщо поїздка відбудеться, вона матиме негативний вплив на японо-російські переговори щодо територіального питання і японська сторона повинна буде дати рішучу відсіч», - цитує Kyodo японські урядові джерела. Японія, як і раніше вважає російські Південні Курили своєю територією. Як пише газета «Ніккей», у своєму виступі японський прем'єр-міністр Наото Кан вкторе підкреслив, що позиція його з питання північних територій залишається незмінною. Однак, експерти розмірковують про те, чим Путін корисний Японії. На сторінках Japan Times старший викладач теорії міжнародних відносин у Темпльському університеті Японії Тіна Берретт пише, що компроміс щодо «північних територій» піде на користь російським інтересам, якщо від цього покращаться стратегічні відносини з Японією, пише автор. «Але Москва не буде розглядати компроміс з питання островів, якщо з боку Токіо не надійде суттєво вигідних пропозицій, - продовжує Берретт. - Логічно японцям було б запропонувати Москві економічну вигоду». Курильські острови перейшли під контроль СРСР після Другої Світової війни. Японія продовжує претендувати на декілька південних островів. Через неврегульовану територіальну суперечку між РФ і Японією досі не підписано мирний договір, хоча ще у 1956 році сторони підписали декларацію про припинення війни.

За матеріалами Росбалта

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі