Мінприроди: Усі генно-модифіковані рослини в Україні вирощуються незаконно

Поділитися
Вирощування будь-яких генетично модифікованих рослин на території України є нелегальним, оскільки заявок на ввезення таких рослин для вирощування офіційно не надходило, заявляють у Міністерстві охорони навколишнього природного середовища.

Вирощування будь-яких генетично модифікованих рослин на території України є нелегальним, оскільки заявок на ввезення таких рослин для вирощування офіційно не надходило, заявляють у Міністерстві охорони навколишнього природного середовища.

"Все, що генетично змінене вирощується в Україні, вирощується нелегально, і якщо такий факт буде підтверджений, то це все має бути вилучено, а вся вирощена продукція повинна бути знищена", - заявив на прес-конференції у вівторок заступник директора департаменту природних екосистем і біобезпеки Мінприроди Сергій Губар.

Він нагадав, що Україна у 2003 році приєдналася до Картахенського протоколу, який регламентує міжнародні норми поведінки із генетично модифікованими організмами (ГМО). Зокрема, згідно із даним протоколом, дозвіл на ввезення до країни ГМО із метою вирощування в Україні надає Мінприроди.

"За весь період після набуття чинності в Україні Картахенського протоколу і прийняття у 2007 році закону про державну систему біобезпеки до Мінприроди не надійшло жодного офіційного звернення про можливість використання ГМО", - заявив С. Губар.

Голова Всеукраїнської екологічної ліги (ВЕЛ) Тетяна Тимочко заявила, що в Україну ГМО для вирощування ввозиться двома шляхами - під виглядом фуражного зерна або з підробленими сертифікатами. При цьому на митних пунктах немає ні лабораторій, ні фахівців для визначення вмісту ГМО у ввезеному до країни насіннєвому матеріалі.

У результаті, в Україні за неофіційними даними з усього обсягу посівів сої ГМО становить 60-70%, кукурудзи - 10-20%, ріпаку - 5%. Щодо генетично модифікованої картоплі та інших овочів навіть неофіційної інформації немає, хоча екологи впевнені, що вони також вирощуються в Україні.

При цьому МінАПК не контролює насіннєвий матеріал, що може призвести до витіснення традиційно вирощуваних рослин генетично модифікованими, підкреслила Тимочко.

За її словами, ВЕЛ ініціює створення єдиного державного органу, який би координував всі питання, пов'язані із застосуванням ГМО. ВЕЛ також ініціює програму "Із поля до столу", яка передбачає відстеження поширення ГМО.

Тимочко також підкреслила, що в Україні існує потужне лоббі стосовно просування на продовольчий ринок ГМО продуктів, у тому числі у Верховній Раді і низці міністерств.

За її словами, це призводить до того, що Україна несе економічні збитки і програє у конкуренції низці інших країн, оскільки її продовольчі товари втрачають попит у європейських країнах.

Тимочко зазначила, що ВЕЛ виступає за те, щоб Україна оголосила себе вільною зоною від розповсюдження і вирощування ГМО, що є економічно вигідним для країни, так як екологічно чиста продукція користується в усьому світі все більшим попитом.

За матеріалами Інтерфакс Україна

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі