Намісник Києво-Печерскої Лаври молиться за повернення монастирю дореволюційних земель

Поділитися
© afisha.mail.ru
Намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Павел вважає, що якби монастирю повернули все те, що забрала радянська влада, ченці мали би більше можливостей допомагати нужденним.

«Якби Лаврі повернули те, що відняла радянська влада, – наприклад, земельні угіддя, сади, ліси, трапезні і грошові кошти, які мала Лавра, ми б завжди мали можливість творити справи милосердя і допомагати всім нужденним»,- сказав митрополит Вишгородський і Чорнобильський в інтерв’ю «Вечірньому Києву».

Намісник Лаври повідомив, що сьогодні ченці намагаються забезпечити діяльність монастиря не тільки за допомогою пожертв, а й за рахунок господарських справ.

«У нас є власне підсобне господарство (орендуємо землю у Воронькові, Бориспільський район), де вирощуємо корів, птицю, сіємо і жнемо. Є також пасіка, виноградник, реставраційна майстерня, пошивна, іконописна майстерня, деревообробний цех, пекарня. У нас все своє. Плюс допомагають меценати. Надлишки направляємо на благодійність»,- сказав Павел.

Він висловив надію, що у керівників країни вистачить «світлого розуму» повернути монастирю все те, що йому колись належало.

«Нам не потрібно чужого, але ми хотіли б повернути монастирю те, що йому належало споконвіку. Сподіваємося, що милістю Божою і завдяки світлому розуму керівників країни це відбудеться. Сьогодні нашому монастирю важко навіть під кладовище землю отримати. Адже колись у Лаври були значні володіння, які, до речі, ченці не привласнювали, а купували, брали в дар від жертводавців. А сьогодні нам тільки й залишається, що молитися про справедливість»,- вважає настоятель.

ZN.UA. У 1764 році Катерина IIпровела секуляризацію земель монастирів, після чого у Києво-Печерській лаврі замість сотень тисяч десятин і 76 000 кріпосних залишилось лише 3000 десятин пашні і 1000 десятин сінокосів (десятина=1.09 гектара)

У 1895 році на банківському рахунку Лаври нараховувалось 1.8 млн рублів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі