ООН резолюцією затвердила право людини на чисту воду

Поділитися
У середу, 28 липня, Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію, яка затверджує право людини на чисту питну воду і санітарію.
У середу, 28 липня, Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію, яка затверджує право людини на чисту питну воду і санітарію.За ухвалення даного документа було подано 122 голоси. Тим не менше, представники 41 країни, включаючи Канаду, США, Великобританію та Австралію, під час голосування утрималися. У резолюції «Право людини на воду і санітарію» висловлюється глибока стурбованість тим, що близько 884 мільйонів людей не мають доступу до безпечної питної води. Окрім того, у документі вказується, що близько 2,6 мільярда людей позбавлені доступу до базових санітарних послуг. Щорічно 1,5 мільйона дітей у віці до п'яти років помирають від хвороб, пов'язаних із вживанням нечистої води, або відсутністю адекватних санітарних умов. «Генеральна асамблея проголошує право на безпечну і чисту питну воду та санітарію як право людини, що має суттєво важливе значення для повноцінного життя і повного здійснення всіх прав людини», - вказується у резолюції. У прийнятому документі також міститься заклик до держав та міжнародних організацій виділяти фінансові ресурси і передавати технології країнам, що розвиваються, з метою активізації зусиль щодо забезпечення всіх безпечною, чистою і доступною, в тому числі за ціною, питною водою та послугами в області санітарії. У зв'язку з цим Генеральна асамблея ухвалила рішення Ради з прав людини доручити незалежному експертові щорічно подавати ООН доповіді з інформацією про основні труднощі, пов'язані з реалізацією права людини на безпечну і чисту питну воду і санітарію. У доповіді, підготовленій Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) та Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) «Прогрес в області санітарії та забезпеченні питною водою, 2010 рік» повідомляється, що на сьогоднішній день 87% жителів планети або приблизно 5,9 мільярда осіб користуються безпечними джерелами питної води. Це означає, що світ знаходиться на шляху до досягнення або навіть перевиконання цілей, що стосуються доступу до чистої питної води. Проте 39% населення світу або понад 2,6 мільярда людей живуть у будинках без туалетів та інших санітарно-технічних споруд. Із 1990 року число людей, що використовують практику відкритої дефекації, скоротилося на 168 мільйонів осіб. Однак це явище, як і раніше широко поширене у країнах Південної Азії. У цьому регіоні 44% населення живуть без туалетів. При цьому сім з десяти осіб, не забезпечених елементарними санітарними зручностями, є сільськими жителями.

За матеріалами Центру новин ООН

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі