Президент Перу просить Обаму повернути скарби, вивезені з «Мачу-Пікчу»

Поділитися
Президент Перу Алан Гарсія попросив президента США Барака Обаму сприяти у поверненні археологічних артефактів, які були вивезені американцями з цитаделі цивілізації інків «Мачу-Пікчу» майже сто років тому і зберігаються зараз у Єльському університеті.
Президент Перу Алан Гарсія попросив президента США Барака Обаму сприяти у поверненні археологічних артефактів, які були вивезені американцями з цитаделі цивілізації інків «Мачу-Пікчу» майже сто років тому і зберігаються зараз у Єльському університеті.У листі перуанського президента, що був переданий послу США, Гарсія називає втручання Обами «необхідним і справедливим». За оцінками Перу, США повинні повернути близько 46 тисяч артефактів. За інформацією Єля, в його колекції зберігається 5500 експонатів, серед яких є як предмети, що представляють музейну цінність, так і велика кількість фрагментів та уламків. Три роки тому перуанська влада вже оголошувала про свій намір судитися з вузом, випускник якого Хайрем Бінгем відкрив у 1911 році «втрачене місто» Мачу-Пікчу і вивіз реліквії. Згідно з домовленостями 1916 року, артефакти мали бути повернуті до Перу через 18 місяців. Проте досі вони залишаються у США. Переговори перуанської влади з університетом поки не приводять у вирішення питання. Втрачене місто інків було побудовано біля підніжжя Анд приблизно у 15 столітті. Приблизно через сто років після зведення Мачу-Пікчу його жителі таємничим чином зникли. Сьогодні руїни міста - основна визначна пам'ятка Перу.

За матеріалами Росбалта

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі