Рада проголосувала за створення комісії, яка буде регулювати ринок комунальних послуг

Поділитися
У п'ятницю, 9 липня, Верховна Рада ухвалила законопроект про Національну комісію регулювання ринку комунальних послуг України (НКРКП). На підтримку такого рішення висловилися 298 народних депутатів із 414, що взяли участь у голосуванні.

У п'ятницю, 9 липня, Верховна Рада ухвалила законопроект про Національну комісію регулювання ринку комунальних послуг України (НКРКП). На підтримку такого рішення висловилися 298 народних депутатів із 414, що взяли участь у голосуванні.

Так, за ухвалення законопроекту в цілому проголосували 160 депутатів від Партії регіонів, 68 - від БЮТ, 6 - від НУ-НС, і 19 - від Блоку Литивина. Комуністи участі в голосуванні не приймали.

Прийнятий Радою законопроект встановлює правові основи організації діяльності Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг. Згідно з документом, ця комісія є органом державного регулювання у сфері теплопостачання та централізованого водопостачання, а також водовідведення.

Національна комісія регулювання ринку комунальних послуг, повідомляється у законопроекті, є колегіальним центральним органом виконавчої влади, який здійснює державне регулювання у сфері теплопостачання, а також централізованого водопостачання та водовідведення, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом міністрів України.

Законопроект встановлює, що завданнями комісії є збалансування інтересів суб'єктів господарювання, споживачів і держави, забезпечення прозорості та відкритості діяльності на ринках природних монополій і на суміжних ринках у сфері теплопостачання, а також централізованого водопостачання та водовідведення, захист прав споживачів товарів і послуг.

Національна комісія регулювання ринку комунальних послуг, вказується в законопроекті, бере участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері теплопостачання, а також централізованого водопостачання та водовідведення.

Також пропонується встановити, що ця комісія проводить ліцензування господарської діяльності з централізованого водопостачання та водовідведення, ліцензування господарської діяльності з виробництва теплової енергії, окрім діяльності з виробництва теплової енергії на теплоелектроцентралях, теплоелектростанціях, атомних електростанціях, атомних електростанціях та когенераційних установках. Окрім того, комісії пропонується надати право щодо затвердження тарифів на теплову енергію, послуг централізованого водопостачання та водовідведення.

Відповідно до законопроекту, до складу Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг входять голова і чотири члени комісії, яких призначає на посади та звільняє з посади Кабмін за поданням прем'єр-міністра. Голови та члени комісії призначаються строком на 6 років, при цьому вони не можуть займати свою посаду більше 12 років.

Голови та члени комісій не можуть бути власниками корпоративних прав суб'єктів природних монополій і суб'єктів господарювання на суміжних ринках, отримувати від них фінансову або матеріальну винагороду чи допомогу, або ж займати будь-яку іншу посаду, у тому числі на громадських засадах.

За матеріалами Інтерфакс-Україна

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі