Росія шукає обґрунтування претензії на 1 млн квадратних кілометрів арктичного шельфу

Поділитися
Росія активно проводить океанологічні й геологічні дослідження, з метою зібрати доказову базу того, що країна має право на більш ніж 1 млн квадратних кілометрів арктичного шельфу. З цими доказами Москва планує звернутися до ООН. Про це в середу, 22 вересня, повідомили місцеві ЗМІ з посиланням на радника президента РФ з питань зміни клімату Олександра Бедрицького.
Росія активно проводить океанологічні й геологічні дослідження, з метою зібрати доказову базу того, що країна має право на більш ніж 1 млн квадратних кілометрів арктичного шельфу. З цими доказами Москва планує звернутися до ООН. Про це в середу, 22 вересня, повідомили місцеві ЗМІ з посиланням на радника президента РФ з питань зміни клімату Олександра Бедрицького. «Росія зацікавлена в дотриманні своїх інтересів у Арктиці й має намір захищати їх за допомогою інструментів, закладених у міжнародні домовленості», - сказав Бедрицький, додавши, що «всі спірні питання в Арктиці можна й потрібно вирішувати за столом переговорів». Таким чином, радник президента підтвердив давні намагання Москви отримати ділянку дна Північного Льодовитого океану в районі підводних хребтів Ломоносова й Менделєєва між Новосибірським архіпелагом і Північним полюсом. Ця ділянка становить 18% дна Північного Льодовитого океану. Про те, наскільки Арктика є цікавою з точки зору видобутку корисних копалин сказав директор Інституту океанології Російської академії наук Леопольд Лобковський: «Арктика - це третя світова провінція, яку можна зіставити з Перською затокою й Західним Сибіром». Згідно з даними російських учених, до 2026 року Росія зможе добувати в Арктиці 145 млн тонн нафти й 278 млрд кубометрів газу. Згідно з Конвенцією ООН з морського права, ексклюзивні права будь-якої країни на видобуток корисних копалин на дні океану можуть бути поширені за межі 200-мильної економічної зони, якщо буде науково доведено, що ця частина дна є продовженням її континентального шельфу. Росія вже подавала заявку на отримання спірної ділянки дна до Комісії ООН у 2001 році, але її було відхилено, оскільки не вистачило доказової бази. Нова заявка має бути подана в 2013 році. За оцінками геологів, на дні Північного Льодовитого океану може залягати до 30% світових запасів газу й 13% нафти.

За матеріалами Би-Би-Си

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі