Керівництво армії США спростувало звинувачення про приховування тортур в Іраку

Поділитися
Керівництво армії США спростувало звинувачення про приховування випадків застосування тортур до затриманих в Іраку й відмову від розслідування подібних інцидентів. Ці заяви було названо не відповідними дійсності. Про це в понеділок, 25 жовтня, повідомили місцеві ЗМІ з посиланням на заяву начальника штабу Армії США генерала Джорджа Кейсі.
Керівництво армії США спростувало звинувачення про приховування випадків застосування тортур до затриманих в Іраку й відмову від розслідування подібних інцидентів. Ці заяви було названо не відповідними дійсності. Про це в понеділок, 25 жовтня, повідомили місцеві ЗМІ з посиланням на заяву начальника штабу Армії США генерала Джорджа Кейсі. Виступ став відповіддю на реакцію засобів масової інформації, яка настала після публікації на сайті WikiLeaks досьє про війну в Іраку. За словами військового, який протягом трьох років був керівником операції в Іраку, політика оборонного відомства США щодо випадків застосування тортур до ув'язнених з боку іракських військових і поліцейських полягала в тому, щоб свідки подібних інцидентів припиняли тортури й повідомляли керівництву. Проте після публікації компромітовних документів, Пентагон не планує відновити розслідування справи про зловживання іракських сил безпеки. «Іракське досьє» було опубліковано 22 жовтня на сайті WikiLeaks. У збірці документів були відомості про те, що американське командування в більшості випадків або ігнорувало інциденти застосування насильства до ув'язнених, або не розслідувало їх взагалі. Зокрема, журналісти телеканалу «Аль-Джазіра», що отримали доступ до матеріалів досьє за кілька місяців до їхньої публікації, спостерегли існування документа, який наказував не займатися розглядами тортур в тому випадку, якщо їх застосовували не американські військові. Інформація про тортури була одним з ключових пунктів досьє щодо війни в Іраку, яке включає в себе близько 400 тисяч документів. Також у матеріалах містилися докладні відомості про загиблих внаслідок терактів і збройних зіткнень за період з 2004 до 2009 року. Загалом за цей час загинуло 109 тисяч людей, 66 тисяч з них - мирне населення Іраку. Публікація матеріалів викликала критику з боку влади США. Зокрема, представник Пентагону Дейв Лапан заявив, що в документах містяться відомості, які ставлять під загрозу безпеку більше 300 осіб. Він зазначив, що їхні імена видалено з документів, проте інформація, що лишилася, може навести зацікавлених осіб на цих людей. Раніше WikiLeaks опублікував аналогічне досьє про операцію в Афганістані, однак його обсяг був значно менший. Публікація також викликала критику з боку Пентагону.

За матеріалами Лента.ru

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі