Ставнійчук: Це найбрудніший виборчий процес за всі роки незалежності України

Поділитися
© serc.carleton.edu
Заступник голови ЦВК у період з 1999 по 2007 роки, член Венеціанської комісії Марина Ставнійчук заявила, що місцеві вибори 2010 року стали найбруднішим виборчим процесом за всі роки незалежності Україна, а країна в цілому потребує справжньої реформи місцевого самоврядування для продуктивного проведення місцевих виборів. Про це в понеділок, 1 листопада, вона сказала в ефірі національного телеканалу.
Заступник голови ЦВК у період з 1999 по 2007 роки, член Венеціанської комісії Марина Ставнійчук заявила, що місцеві вибори 2010 року стали найбруднішим виборчим процесом за всі роки незалежності України, а країна в цілому потребує справжньої реформи місцевого самоврядування для продуктивного проведення місцевих виборів. Про це в понеділок, 1 листопада, вона сказала в ефірі національного телеканалу. «Для мене абсолютно зрозуміло, що потрібно було спочатку провести реформу, й часу було достатньо для місцевого самоврядування ... І не тільки часу, але й практичних і теоретичних напрацювань. Майже все було готове. А вже потім потрібно було проводити вибори, на новій основі, новій системі місцевого самоврядування», - вважає Ставнійчук. «Найближчим майбутнім має біти вирішено питання конституційного регулювання, нових конституційних основ місцевого самоврядування. Складовими цього процесу є не лише реформування Конституції. Необхідність існує в цілому ряді реформ, які можуть і повинні бути здійснені паралельно з підготовкою положень щодо вдосконалення Конституції. Йдеться про Бюджетний і Податковому кодекси, про адміністративну й територіальну реформу. Як би не важко це звучало - все це необхідно робити», - переконана вона. Марина Ставнійчук піддала критиці хід виборчої кампанії, який, на її думку, ставить під загрозу міжнародний імідж держави. Член Венеціанської комісії зазначила, зокрема, що чинний виборчий закон має надзвичайно низьку якість і не в змозі забезпечити прозоре волевиявлення громадян. «У цьому полягає цинізм закону. Спочатку він (закон) не створює умови для рівних, конкурентних, транспарентних виборів, а потім не дає можливості, навіть у разі вчинення істотних порушень, визнати вибори недійсними», - прокоментувала вона. На думку Ставнійчук, ситуація після місцевих виборів не буде однозначною, й її можна буде оцінювати лише після того, як і наскільки чесно будуть встановлені результати виборів. «Думаю, нам не потрібно лицемірити перед обличчям наших громадян. Абсолютно зрозуміло, що такі виборчі процеси не можуть відбуватися в демократичній країні. Це найбрудніший виборчий процес за всі роки незалежності України. Але до того, що він такий, багато приклалися - й у владі, й в опозиції - а уроки з цього необхідно винести всім», - вважає Марина Ставнійчук.

За матеріалами: УНИАН

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі