Супермодель Наомі Кемпбелл постала перед судом в Гаазі у справі про «криваві алмази»

Поділитися
Відома британська супермодель Наомі Кемпбелл у четвер, 5 серпня, в якості свідка постала перед судом у Гаазі, де розглядається справа про військові злочини проти колишнього ліберійського президента Чарльза Тейлора. Про це повідомляють західні ЗМІ.
Відома британська супермодель Наомі Кемпбелл у четвер, 5 серпня, в якості свідка постала перед судом у Гаазі, де розглядається справа про військові злочини проти колишнього ліберійського президента Чарльза Тейлора. Про це повідомляють західні ЗМІ. На процесі Спеціального суду у Сьєрра-Леоне екс-президента Ліберії звинувачують у скоєнні військових злочинів у цій країні. Прокурори вважають Чарльза Тейлора винним у тому, що він використовував «криваві алмази» для підживлення повстанців у Сьєрра-Леоне, де озброєні зіткнення призвели до загибелі десятків тисяч людей. Наомі Кемпбелл, за даними слідства, у 1997 році отримала необшліхтовані алмази з рук ліберійців у будинку колишнього президента ПАР Нельсона Мандели. Однак супермодель у четвер на суді не підтвердила цю інформацію. «Я бачила всього кілька каменів. Вони були дуже маленькими, миршаво виглядали», - повідомила Кемпбелл. При цьому вона підкреслила, що не знає, хто передав їй дорогоцінне каміння. Кембелл додала, що не зберегла алмази, а передала їх другу, щоб той продав їх з аукціону. Виручені гроші були скеровані на допомогу знедоленим дітям, додала модель. Наомі Кембелл раніше відмовлялася давати свідчення в Гаазькому суді. Проте потім вона була змушена погодитися, оскільки судді пригрозили їй санкціями. У квітні Кемпбелл заявила в інтерв'ю американському каналу АВС, що вона «ніколи не отримувала алмазів» від Тейлора і не хоче про це говорити. А пізніше розповіла, що не хоче бути залученою до процесу над Тейлором і побоюється за свою безпеку, якщо це все-таки відбудеться. Чарльз Тейлор, який був президентом Ліберії з 1997 по 2003 рік, отримував діаманти від повстанців у Сьєрра-Леоне, а потім продавав їх, і закуповував для бойовиків Революційного єдиного фронту (РЄФ) зброю. У ході громадянської війни в цій країні загинули більше 120 тисяч осіб. Колишній ліберійський лідер, процес у справі якого йде із січня 2008 року, відкидає звинувачення, називаючи їх «повною нісенітницею». Він не визнав себе винним в інкримінованих йому 11 епізодах військових злочинів і злочинів проти людяності, що відносяться до часу громадянської війни у Сьєрра-Леоне.

За матеріалами: CNN, Бі-бі-сі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі