Ураган Ерл досяг четвертої категорії небезпеки

Поділитися
Ураган Ерл, що бушує в карибському басейні, досяг невеликих островів Антіга, Барбуда, Ангуїлла і Св. Маартен й накрив їх сильними зливами і шквальним вітром. Негода швидко набирає силу і вже досягла четвертої категорії небезпеки за п'ятибальною шкалою Саффіра-Сімпсона. Зараз ураган загрожує східному побережжю Сполучених Штатів.
Ураган Ерл, що бушує в карибському басейні, досяг невеликих островів Антіга, Барбуда, Ангуїлла і Св. Маартен й накрив їх сильними зливами і шквальним вітром. Негода швидко набирає силу і вже досягла четвертої категорії небезпеки за п'ятибальною шкалою Саффіра-Сімпсона. Зараз ураган загрожує східному побережжю Сполучених Штатів.

На даний момент швидкість вітру в циклоні досягає 215 км/год. За даними Національного центру зі спостереження за ураганами США в Майамі це не межа негоди і перш ніж він досягне континентальної частини Сполучених Штатів, Ерл стане ще сильніший і небезпечніший. Наслідки цього урагану можуть бути катастрофічними, стверджують експерти.

«Будь-яка зміна маршруту циклону може призвести до драматичних наслідків, особливо якщо негода обрушиться зі всією силою на материк», заявив Уоллас Хогсет, метеоролог центру.

«Надпотужний тропічний циклон може торкнутися широкої території країни — від штату Північна Кароліна до штату Мен», - сказала метеоролог Центру Джесіка Шоер.

Жителі штатів Північна Кароліна і Мен вже отримали штормове попередження.

У карибському басейні Ерл став причиною повеней в низовинних районах і пошкодження будинків на островах Антіга, Барбуда, Ангуїлла і Св. Маартен. У деяких районах порушена подача електроенергії. Круїзні лайнери відкликали в порти, польоти над регіоном також були скасовані.

Органи влади і правопорядку відзначають, що ситуація на островах залишається настільки небезпечною, що неможливо навіть вийти на вулицю, щоб досить точно оцінити розміри нанесеного на даний момент збитку.

Метеорологи передбачають, що вже до 2-го вересня ураган, після деякого віддалення в море, досягне США. Експерти відзначають, що спрогнозувати розміри пошкоджень, які може нанести циклон, поки неможливо, але можна з упевненістю сказати, що вони будуть катастрофічними.

Місцеві ЗМІ повідомляють, що рятувальні служби розробляють плани евакуації населення і протидії масштабним руйнуванням. Населенню побережжя рекомендують уважно слухати повідомлення по радіо і телебаченню, і оперативно слідувати всім інструкціям.

Нагадаємо, що Ерл набув статус урагану лише в неділю, 29 серпня. За кілька днів він досяг четвертої міри небезпеки за п'ятибальною шкалою Саффіра-Сімпсона. Це стало повною несподіванкою для жителів островів карибського басейну і відпочиваючих на курортах туристів.

«Ерл» став третім ураганом, що зародився в Атлантиці в нинішньому сезоні. Перший цього року ураган «Алекс» пройшов над Мексиканською затокою і завдав удару по суші на кордоні США і Мексики. Другим став ураган «Даніел», який зараз рухається над акваторією Атлантики в районі острова Ньюфаундленд і втрачає силу. В даний час сила вітру «Даніел» складає 120 кілометрів на годину. Цей ураган з часу його виникнення минулого тижня не становив ніякої загрози населеним пунктам, бо рухався виключно над океаном.

Шкала ураганів Саффіра-Сімпсона — шкала для виміру потенційного збитку від ураганів, розроблена Гербертом Саффіром і Робертом Симпсоном на початку 1970-х років. Використовується починаючи з 1973 року. Вона ґрунтується на швидкості вітру і включає оцінку штормових хвиль в кожній з 5 категорій. Мінімальна, перша, категорія починається з швидкості вітру в 120 км/год і висотою хвилі до двох метрів. Показником максимального рівня небезпеки є швидкість вітру від 250 км/год і висота хвилі більше 5,5 м.

За матеріалами: Бі-бі-сі, Вести.Ru

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі