У Росії набув чинності «сухий закон» для водіїв

Поділитися
У Росії 26 липня набув чинності закон, який забороняє вживання алкоголю за кермом у будь-яких дозах. Із законодавства виключено норму, що дозволяла водіям керувати автомобілем при кількості випитого алкоголю - до 0,3 проміле (г/л), що приблизно становить 250 - 300 г сухого вина або 0,33 л пива.
У Росії 26 липня набув чинності закон, який забороняє вживання алкоголю за кермом у будь-яких дозах. Із законодавства виключено норму, що дозволяла водіям керувати автомобілем при кількості випитого алкоголю - до 0,3 проміле (г/л), що приблизно становить 250 - 300 г сухого вина або 0,33 л пива. Новий закон забороняє експлуатацію транспортних засобів особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого токсичного сп'яніння. Із Кодексу РФ про адміністративні правопорушення виключається норма, що допускає можливість керування транспортним засобом водієм при наявності в його організмі абсолютного етилового спирту у концентрації не більше 0,3 грама на один літр крові або 0,15 міліграма до на один літр повітря, що видихається. Нагадаємо, що норма, яка допускає наявність деякого алкоголю в організмі водія, була введена 1 липня 2008 року у рамках Віденської конвенції про дорожній рух від 1968 року. Новий закон не змінює самої процедури огляду водіїв на алкогольне сп'яніння, у тому числі із застосуванням алкотестерів. Співробітник ДАІ має право зупинити шофера для прийняття рішення про перевірку на наявність алкоголю в крові за допомогою алкотестера. При цьому процедура проводиться у присутності свідків, а алкотестер повинен бути сертифікований. Нагадаємо, що Федеральний закон «Про внесення зміни до ст.19 ФЗ «Про безпеку дорожнього руху» та визнання такими, що втратили силу окремих положень законодавчих актів РФ» був прийнятий Державною думою 2 липня 2010 і ухвалений Радою Федерації 14 липня 2010 року. Текст закону опублікований 26 липня в «Российской газете». При цьому Держдума ухвалила закон, що забороняє вживання алкоголю повністю за кермом, ще 19 травня - після того як у грудні минулого року на проблему звернув увагу президент РФ Дмитро Медвєдєв. Голова РФ заявив, що Росія не готова до того, щоб водіям дозволяли сідати за кермо після вживання навіть невеликої кількості алкоголю. «Я вважаю, треба заборонити вживання алкоголю за кермом. Я внесу відповідні зміни до законодавства. Ми поки не готові до того, щоб дозволяти вживання алкоголю за кермом навіть у невеликих, обмежених кількостях. Це провокує реальне пияцтво перед тим, як сідати за кермо», - зазначив Медвєдєв. У той же час російські експерти побоюються, що зміни в законодавстві дадуть підстави для зростання корупції на дорогах. Нагадаємо, що вміст алкоголю у крові не допускається в Україні, Угорщині, Словаччині, Туреччині, Чехії та Естонії. У Великобританії допустимий рівень алкоголю в крові становить 0,8 проміле, у США - 0,3-0,8 проміле, на Кіпрі - 0,9 проміле.

За матеріалами: Радіо Свобода, Взгляд

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі