У Таїланді розпочався суд над організаторами масштабних акцій протесту опозиції. Їм загрожує страта

Поділитися
У понеділок, 16 серпня, в таїландській столиці Бангкоку розпочався суд над організаторами масштабних виступів опозиції навесні цього року, які обернулися погромами масштабними і великою кількістю людських жертв.
У понеділок, 16 серпня, в таїландській столиці Бангкоку розпочався суд над організаторами масштабних виступів опозиції навесні цього року, які обернулися погромами масштабними і великою кількістю людських жертв.Слухання проходять у Кримінальному суді Таїланду. Всього на лаві підсудних опинилися 17 лідерів так званих «червоносорочників» з Об'єднаного фронту за демократію проти диктатури (ОФДПД), прихильників поваленого прем'єр-міністра Таксіна Чінавата. Їм пред'явлено звинувачення у тероризмі, підбурюванні до насильства і погрозах на адресу влади. Якщо провина підсудних буде доведена, їм загрожує тривале тюремне ув'язнення або навіть страта. Самі лідери опозиції звинувачення на свою адресу заперечують. Масові демонстрації на вулицях Бангкока та інших міст Таїланду, які розпочалися у березні, призвели до вуличних безладів, а також зіткнень з армією і поліцією. Протистояння тривало майже три місяці. В ході заворушень загинули понад 90 людей, ще близько 1.400 отримали поранення. Окрім того, близько 40 демонстрантів досі числяться зниклими безвісти. «Червоносорочники» підтримували колишнього прем'єр-міністра країни Таксіна Чінавата, поваленого у результаті військового перевороту в 2006 році. Вони вимагали відставки чинного голови уряду Апхісіта Ветчачіви, розпуску парламенту і проведення дострокових виборів. У березні 2010 року в акціях ОФДПД у Бангкоку брали участь до 100 тисяч осіб. У квітні «червоні сорочки» захопили цілі райони столиці Таїланду та утримували їх аж до 19 травня, коли поліція і урядові війська провели операцію з розгону опозиції, в якій була задіяна бронетехніка. Під час безладів на значній частині Таїланду був введений режим надзвичайного стану, який частково зберігається досі. До справжнього моменту режим був скасований в шести провінціях країни і продовжує діяти на території ще семи регіонів, включаючи столичний.

За матеріалами: CNN, Лента.Ru

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі