Wikileaks: Молдова планувала віддати Придністров'я Україні

Поділитися
Політики Молдови підтримували інтеграцію РМ в Євросоюз через об'єднання з Румунією з можливістю повернення Придністров'я Україні.

Повідомляє сайт Wikileaks.

Про це йдеться у телеграмі, яку було надіслано у 2007 році до Вашингтону посольством США у Києві.

Це листування американських дипломатів мало назву «Україна і Молдова: Придністров'я і причини обопільного роздратування».

У дипломатичній депеші зазначалося: «українці констатували, що молдавські політики, сприяючи проєвропейській політиці, неформально підтримували входження РМ в Євросоюз через Бухарест з можливістю ймовірного приєднання Правобережжя до Румунії та повернення Лівобережжя (Придністров'я) Україні».

Американські дипломати у своїй телеграмі також відзначали, що «правобережна Молдова замість того, щоб бути поглиненою Румунією, могла б об'єднатися з румунською державою у наднаціональній структурі під назвою «Романова» («Новий Рим»)».

У телеграмі, опублікованій Wikileaks, також наголошується, що заступник міністра закордонних справ України Андрій Веселовський висловив занепокоєність з приводу відносин Кишинева і Бухареста, яку поділяв і заступник начальника президентської адміністрації Олександр Чалий, колишній посол України в Румунії. У депеші висловлювалися підозри Києва з приводу утворення нової структури «Романова».

За матеріалами Новый регион

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі