Американські кінокритики оголосили списки головних фільмів року

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Критики найбільших міст США оголосили свої списки головних фільмів і кінематографістів року, що минає.

Свої версії кінопідсумків року оголосили відразу дві лос-анджелеські організації - Асоціація кінокритиків Лос-Анджелеса (Los Angeles Film Critics Association) і розташований там же Американський інститут кіно (American Film Institute, він же AFI), пишуть znaki.fm.

Критики визнали найкращим фільмом року «Нащадків» Александра Пейна - трагікомедію про спроби багатія з Гаваїв у виконанні Джорджа Клуні розшукати коханця своєї дружини. Слід зазначити, що Асоціація має схильність до творчості Пейна - за «Вискочку» 1999 року він був удостоєний призу «Нове покоління», а обидва знятих ним у 2000-х повнометражних фільми, «Про Шмідта» і «На узбіччі», отримали у відповідні роки призи за найкращий фільм і найкращий сценарій (за «На узбіччі» Пейна також визнали найкращим режисером).

Найкращим режисером кінокритики Лос-Анджелеса назвали Терренса Маліка, найкращим актором - Майкла Фассбендера, найкращою актрисою - Юн Чжон Хі (за фільм південнокорейського режисера Лі Чан Дона "Поезія"), найкращим сценаристом - Асгара Фархаді за «Надер і Сімін: розлучення»; найкращим іноземним фільмом була названа військова драма «Місто життя і смерті» Лу Чуаня.

Дещо за іншою системою підводить підсумки AFI - вони склали традиційні списки найкращих фільмів і кращих телешоу року, причому переможці принципово розставлені не за місцями, а в алфавітному порядку. До кінодесятки AFI також потрапили «Нащадки», а поряд з ними - вже звичні всім, хто стежить за сезоном нагород, «Дерево життя», «Хранитель часу», «Людина, яка змінила все», стрічки, які от-от вийдуть у прокат - «Дівчина з татуюванням дракона» і «Дж.Едгар», а також «Прислуга» Тейта Тейлора, «Дівич-вечір у Вегасі» Пола Фейга, «Опівночі в Парижі» Вуді Аллена та «Бойовий кінь» Стівена Спілберга, який ще не з'явився в широкому прокаті. Серед найкращих телесеріалів року за версією AFI - «Підпільна імперія», «Ігри престолів», «Американська сімейка».

Зійшлися на думці з приводу кращого фільму року і також оголосили свої кінопідсумки онлайн-кінокритики Нью-Йорка (New York Film Critics Online) і кінокритики Бостона - і ті, й інші віддали пальму першості «Артистові» Мішеля Хазанавічуса.

Кінокритики Сан-Франциско, не погодившись з ними, обрали не менш очевидного претендента і відзначили досягнення Терренса Маліка з його «Деревом життя», назвавши його ж найкращим режисером (а Еммануеля Любецького, який працював над «Деревом», як і багато інших, визнавши кращим оператором).

Найкращими актором і актрисою, за їхньою версією, стали Гері Олдман за «Шпигун, вийди геть» і Тільда ​​Суїнтон за «Щось не так із Кевіном».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі