Грегорі Гурофф: Внутрішньоукраїнські ігри не стосуються виставок у США

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Зрив показів українських колекцій призведе до того, що надалі американські музеї можуть відмовитися від співпраці з українською стороною, заявив в коментарі «Дзеркалу тижня» президент Фонду міжнародних мистецтв та освіти Грегорі Гурофф, відповідаючи на питання про те, до чого може спричинити термінове повернення виставки лаврських ікон і скіфського золота в Україну.
Зрив показів українських колекцій призведе до того, що надалі американські музеї можуть відмовитися від співпраці з українською стороною, заявив в коментарі «Дзеркалу тижня» президент Фонду міжнародних мистецтв та освіти Грегорі Гурофф, відповідаючи на питання про те, до чого може спричинити термінове повернення виставки лаврських ікон і скіфського золота в Україну. «У майбутньому американські музеї не будуть підписувати подібні контракти, тому що будуть знати, що хтось в уряді може щось сказати, і українська сторона вимагатиме повернення, - підкреслив пан Гурофф. - Це смішно, що уряд і адміністрація президента якось пов'язані з простою міжнародною виставкою-обміном. Ми обмінюємося щороку з Росією, і ніяких проблем немає». На думку президента Фонду міжнародних мистецтв та освіти, причини, з яких виставку хочуть негайно повернути в Україну, не мають безпосереднього відношення до її експонування в США. «Нам здається, що йде якась гра всередині України, не пов'язана з нами або з виставкою. У нас був підписаний контракт», - заявив пан Гуров та додав, що американська сторона вже витратила значні кошти на рекламу виставки ще в кількох містах. Зокрема, «Платар» планують показати в Омасі (Небраска), а також у Х'юстоні. «За американським законодавством, ми маємо право показувати виставку за контрактом з українським урядом, і ми зобов'язані повернути цю виставку в тому вигляді, в якому отримали. Ніхто не має права ані затримати що-небудь, ані що-небудь продати», - підкреслив пан Гурофф та підкреслив, що виставка користується юридичним імунітетом. Нагадаємо, що в адміністрації президента України Віктора Януковича вважають, що колекція скіфського золота, вивезена в США за домовленістю з попередньою українською владою для проведення виставки, має повернутися на батьківщину якомога швидше. Зокрема, заступник глави адміністрації президента України Ганна Герман розповіла журналістам, що «сьогодні отримала офіційну довідку від Міністерства культури про те, що колекція перебуває (у США) з 19 жовтня і 19 грудня мала повернутися в Україну, але це не відбулося». «Тому я вважаю, що нам треба ставити питання дуже гостро, громадськості треба питання ставити дуже гостро. Скіфське золото має повернутися в Україну», - підкреслила Герман. Колекція «Платар» раніше належала бізнесменові Сергію Платонову колекціонерові, який пішов з життя в 2005 році у віці 58 років. Нині колекцію з тисячі предметів старовини (частину її, 1315 експонатів із золота, срібла та бронзи в 2001 році Платонов подарував державі) зберігає голова ради директорів металургійної компанії ІСД Сергій Тарута.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі