Італійці вимагають повернути «Мону Лізу» в Флоренцію

Поділитися
© Europen Parliament/P.Naj-Oleari
Ініціатива повернення «Мони Лізи» належить Національному комітету Італії з історичної спадщини. Під складеною комітетом петицією поставили свої підписи близько 150 тисяч людей.

В Італії почалася кампанія з повернення картини «Мона Ліза» Леонардо да Вінчі з Франції, де вона знаходиться вже близько п'яти століть, у Флоренцію. Про це повідомляє італійське агентство ANSA.

«Мона Ліза», також відома як «Джоконда» (повна назва картини - «Портрет пані Лізи дель Джокондо») близько двох століть зберігається в музеї Лувру в Парижі. Національний комітет Італії з історичної та культурної спадщини встав на чолі руху за повернення картини: під складеною комітетом петицією поставили свої підписи близько 150 тисяч людей.

Глава комітету Сільвано Вінчеті (Silvano Vinceti) розповів, що направив запит з проханням про зустріч новому міністру культури Франції Орелі Філіппеті, щоб обговорити цю ідею. Він переконаний, що в силу італійського походження вона не тільки не відмовить у зустрічі, але й зрозуміє мотиви, якими керується комітет, бажаючи повернути картину. Втім, «повернення» в даному випадку не зовсім коректне слово: картина провела в Італії трохи більше 10 років. Полотно було написане Леонардо між 1503-1505 роками, а в 1516-му, за три роки до смерті, художник відвіз його з собою до Франції.

Леонардо да Вінчі до кінця своїх днів не розлучався з портретом Лізи дель Джокондо. Вважається, що французький король Франциск I, що правив в першій половині XVI століття, купив картину у спадкоємців учня Леонардо. Портрет зберігався в королівському замку Фонтенбло, потім Людовик XIV забрав його в свою нову резиденцію - Версальський палац, а після Французької революції в кінці XVIII століття картина потрапила в палац Лувр, перетворений на музей.

В Італії картина виставлялася лише одного разу. У 1911 році «Мона Ліза» була викрадена з Лувру і через два роки знайдена в готелі у Флоренції. Перед тим як відправити полотно в Париж, його виставляли в галереї Уффіці (Флоренція) та в Римі. !zn

Читайте також:

Загадка Мони Лізи може бути незабаром розкрита


За спиною Джоконди може бути зображений реальний пейзаж

У зіниці Мони Лізи знайдено таємничі ініціали


Італійські археологи знайшли частину скелета Мони Лізи

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі