З Кабміну вкрали цінні картини українського імпресіоніста (фото)

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
З Кабінету міністрів зникли чотири картини українського імпресіоніста Миколи Глущенка. Замість них виявилися підробки. Справу про зникнення картин, яку було передано до МВС, загубили.

У стінах українського уряду зникли чотири цінні картини руки українського імпресіоніста Миколи Глущенка, що належать Національному художньому музею України. Дві з них зникли, замість двох інших з'явилися підробки.

Національний художній музей України традиційно надає уряду художні твори для експонування у кабінетах або коридорах керівництва держави.

За словами експертів, ті картини, які залишилися в урядових кабінетах - підробки.

Згідно з нещодавно проведеною перевіркою, музейники не побачили оригіналів «Дніпровських далей», страхова оцінка якої становить 560 тис. 700 грн. і «Села біля річки» - 600 тис. 750 грн.

Головний хранитель НХМУ Юлія Литвинець повідомила, що проблеми зі звіркою картин почалися ще у 2004 році. Тоді під різними приводами музейників не допускали до Кабміну для звірки картин, яка за правилами має відбуватися щороку. За її словами, на повну звірку музейників пустили тільки у 2010 році. За її словами, у 2008 році ще були оригінали, а вже у 2010-му, коли проводилася повна звірка, вже були підробки.

За її словами у самому Кабміні стверджують, що це оригінали. «Ми зробили звірку, і в акті написали, що наші витвори нам не пред'явлені, що ми своїх витворів так і не побачили. Це чужі витвори. Ми не знаємо, що це таке! Ми бачимо, що на картині немає жодної музейної позначки. А на наших творах були інвентарні номери», - говорить Литвинець.

Урядові чиновники пропонують музейникам зробити експертизу сумнівних витворів мистецтва.

«Ми, музейні співробітники, прийшли, вибачте, самі не дурні. Ми ці твори знаємо, ми їх тримали на обліку. Але нехай, ми не проти незалежної експертизи, але нехай платять. В кінцевому підсумку вони ж прекрасно знають, що це не оригінали» - каже головний зберігач.

За словами Литвинець, окрім мистецтвознавчого аналізу, потрібно проводити хімічний аналіз, який покаже рік створення твору. Однак вони хочуть, щоб у цьому брали участь не тільки представники їхнього музею, а й Мінкультури, реставраційного центру.

Як стверджує Литвинець, музейники написали скаргу до прокуратури, звідти її передали у Міністрество внутрішніх справ, а у МВС їм сказали, що «справу загубили». Ми направили інформаційний запит у МВС, як таке могло статися і чому досі не порушено кримінальну справу. З МВС нам прийшла відповідь про те, що адвокату музею Титич «відмовлено у порушенні кримінальної справи у зв'язку з відсутністю складу злочину».

Зроблено при звірці у 2010 році

/system/ckeditor_assets404IMAGE
/system/ckeditor_assets404IMAGE
sbf_ftx/instagram

«Село біля річки». Знімок зроблено перед передачею картини до Кабміну у 2001 році.

!zn

Читайте також:

У Києві покажуть графіку Миколи Глущенка рідкісного періоду його творчості

Виставка, присвячена доброті Путіна, викликала фурор у Росії (фото/відео)

Картина Сезанна вартістю 250 млн дол стала найдорожчим предметом мистецтва

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі