Київський фестиваль документального кіно нагородив стрічку про тортури Магнітського

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© theportastylistic.blogspot.com
8-й Міжнародний фестиваль документального кіно з прав людини Docudays UA назвав своїх фаворитів.

Приз від правозахисного журі отримав фільм «Правосуддя для Сергія» (режисери Ганс Германс, Мартін Маат, Голландія). Це історія російського юриста Сергія Магнітського, який помер у листопаді 2009-го у віці 37 років у результаті тортур в слідчому ізоляторі Москви, так і не дочекавшись суду. Його смерть викликала гнів світової спільноти. Проте у Росії винуватців трагедії не притягнуто до відповідальності.

Спеціальної згадки журі удостоїлися дві картини: проект про кастову нерівність індійських жінок «Рожеві сарі» (режисер Кім Лонжінотто, Великобританія, Індія), а також стрічка «Вам не подобається правда - 4 дні в Гуантанамо» (режисери Люк Коте, Патріціо Енрікес, Канада). Документальний фільм заснований на записках камери спостереження у в'язниці в Гуантанамо, які розсекретив канадський суд. У фільмі показано першу зустріч агентів канадської розвідки та дитини-в'язня в Гуантанамо. Ця ж картина отримала приз і від студентського журі.

Гран-прі (у творчому конкурсі) було присуджено фільму «Гравець» (режисер Джон Аппель, Голландія). Фільм про наболіле - азартні ігри, перемоги і поразки. Стрічка ґрунтується на спогадах режисера про власного батька.

У цьому ж конкурсі спеціальної згадки журі удостоїлося дві стрічки, одна з яких - «Кримінальні Хроніки» (режисер Вальтер Стокман, Голландія). У фільмі сім «Хронік», які починаються і закінчуються на острові-в'язниці Нізіда. А саме оповідання ведеться з «людського дна». Друга картина - «У разі розгерметизації» (режисер Сара Мун Хау, Бельгія).

Приз глядацьких симпатій отримала стрічка «Банзай, Шанхай!» (режисер Юрате Самуліоніте, Литва). Це невелика 26-хвилинна іронічна історія про старий бідний район у центрі Вільнюса, який насправді називається Шніпешкес, але в народі відомий як Шанхай. У самому центрі литовської столиці розкинулося це село зі своїм багатонаціональним колоритним (литовці, росіяни, поляки, цигани) соціумом.

Премію ім.Андрія Матросова від організаторів Docudays UA отримав «Олімпієць» (режисер Віестурс Кайріш, Латвія).

Ще одна нагорода - від Національної спілки кінематографістів України - у фільму про сімейні стосунки «Поза зоною досяжності» (режисер Якуб Стожек, Польща).

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі