Леонард Коен отримав премію принца Астурійського

Відео
Поділитися
Знаменитий канадський канадський поет, автор і виконавець Леонард Коен сьогодні був оголошений лауреатом престижної премії принца Астурійського у галузі літератури. У фіналі преміальних перегонів 76-річний Л.Коен обійшов свою співвітчизницю новеліста Еліс Манро і маститого англійського романіста Іена Мак'юена.

У цьому році Л.Коен також був претендентом на премію принца Астурійського у галузі мистецтв, вже як співак. Нагороду, втім, отримав відомий італійський диригент Рікардо Муті.


Вірші Л.Коен почав писати ще до початку своєї виконавської кар'єри: у них відчувався вплив Йейтса, Волта Уїтмена і Генрі Міллера.

Його першу збірку поезії «Давайте порівняємо міфології» було випущено у 1956 році, а друга, «Коробка прянощів землі» 61-го року, принесла певну популярність у канадських літературних колах. На самоті на грецькому острові Ідра він випустив ще одну віршовану збірку «Квіти для Гітлера» (1964) та романи «Улюблена гра» (1963) і «Прекрасні невдахи» (1966). Три ці твори, а також різні зібрання його віршів видано російською мовою.

З літературних творів, що припали на пору музичної слави Л.Коена, слід відзначити збірники «Смерть улюбленця жінок» (1978, вірші, проза), «Книга милосердя» (1984, вірші, проза, псалми) та «Музика незнайомця» (1993, вірші і пісні).

Премії принца Астурійського вручаються однойменним фондом з 1981 року і мають величезний престиж в усьому світі: інколи їх називають «Нобелівськими преміями іспаномовного світу», а у 2004 році ЮНЕСКО назвала премію принца Астурійського «величезним внеском у культурну спадщину людства».

Література - четверта з восьми категорій премій принца Астурійського, також це гуманітарна діяльність, соціальні науки, мистецтво, науково-технічні дослідження, міжнародна співпраця, згода і спорт.

Кожна премія включає в себе диплом, статуетку роботи Жоана Міро, нагрудний знак з гербом фонду та грошову суму у розмірі 50 тис. євро. Якщо премія вручається групі, то кожен член цієї групи отримує відповідну частину суми.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі