Мінкульт: Картини Глущенка у Кабміні - фальшивки, розкриттям злочину займуться слідчі органи

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Згідно з результатами хімічної експертизи картини Глущенка «Дніпровські далі» і «Село біля річки» є копіями. Деякі мистецтвознавці припускають, що копії полотен виконані протягом 5-10 останніх років.

Стали відомі результати хімічної експертизи картин видатного українського художника Миколи Глущенка «Дніпровські далі» і «Село Біля річки». Як відомо, саме ці роботи майстра викликали сумніви фахівців в плані їхньої автентичності. Ще 29 серпня 2001 року витвір Глущенка було передано Національним музеєм України - Кабінету міністрів України «на тимчасове зберігання» (експонування в урядових приміщеннях). І відтоді неодноразово виникало питання: що експонується на стінах Кабміну - безпосередньо Глущенко чи копії його робіт?

Нагадаємо, що на початку листопада 2011 року комісія Національного художнього музею провела в будівлі уряду звірку наявності та стану збереження картин. Під час цієї звірки співробітники музею засумнівалися у достовірності двох вищезазначених картин Глущенка. У свою чергу керівництво секретаріату Кабміну ініціювало проведення експертизи - щодо визначення автентичності цих творів. Міністерство культури створило групу експертів, яка і визначала справжність полотен художника. В експертну групу увійшли співробітники Національного науково-дослідного реставраційного центру України, Національного художнього музею України, кілька мистецтвознавців. 3 квітня 2012 року були відібрані проби барвистого шару для проведення хіміко-технологічних досліджень, проведено також візуальне дослідження двох полотен.

Як повідомили ZN.UA у Мінкульті, згідно з результатами хімічної експертизи «картини Глущенка «Дніпровські далі» і «Село біля річки» є копіями». Ось що викладено у звіті експертів (дослівно): «Характер люмінесценції цинкового білила у фарбовому шарі, а також ступінь висихання фарбового шару всіх відібраних проб відповідають живопису, створеному в ХХІ сторіччі». Подібні висновки підтверджує і стилістична, тобто візуальна експертиза. Деякі мистецтвознавці припускають, що копії картин Глущенка виконані протягом 5-10 останніх років.

На питання ZN.UA «що буде після таких сенсаційних результатів експертизи?» міністр культури Михайло Кулиняк відповів: «Будуть наступні дії правоохоронних органів. Коли були створені ці підробки? На якому етапі вони потрапили в Кабмін - з Національного художнього музею? Хто з керівників Національного музею і чиновників причетний до цієї обурливої історії? Повторюся, ці питання вже не до міністра культури, а тільки лише до слідства».

У свою чергу Мінкульт підготував указ, згідно з яким всі національні музеї повинні подати екстрену звітність щодо наявності та збереження картин, які передано з музейних фондів в інші установи. !zn

Читайте також:

Експертиза підтвердила підробку картин в будівлі уряду

Міністр культури звільнив директора музею, який заявив про пропажу картин в Кабміні


Кабмін заперечує крадіжку картин з будівлі уряду

З Кабміну вкрали цінні картини українського імпресіоніста (фото)

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі