Мінкульт запропонував поїхати в Лувр на виставку Пінзеля протестуючим тернопільським священикам

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Ok.Lviv (panoramio.com)
Міністр культури Кулиняк пообіцяв жителям тернопільського села, заховану від виставки в Луврі безцінну скульптуру Пінзеля, що її неодмінно повернуть, і запросив особисто приїхати в Париж сільського священика.

З 21 листопада 2012 року до лютого 2013-го в Луврі пройде історична для України виставка. Це експозиція 28 кращих і уцілілих творів Іоана Георга Пінзеля, «українського Мікеланджело», як назвав його Борис Возницький.

Основою проекту повинна була стати скульптура святого Онуфрія з храму на його честь у селі Рукомиш на Тернопільщині. Але місцевий священик і місцеві жителі вороже сприйняли саму ідею перевозу Святого Онуфрія. В даний час скульптура захована населенням - невідомо де ... Народ побоюється, що якщо символічна для них святиня буде вилучена з сільського храму, то згодом вона туди не повернеться. Люди апелюють до недавнього минулого, коли в кінці 80-х в Бучачі вже взяли деякі роботи Пінзеля (Царські врата плюс шістнадцять кам'яних скульптур із Бучацької ратуші) - до Львова (нібито на реставрацію, а потім на виставку), і назад вони вже не повернулися . Не допомогли навіть звернення до прокуратури. І досі, до речі, ті загублені (або викрадені) роботи знайти не вдається.

Як розповів в інтерв'ю DT.UA міністр культури Михайло Кулиняк, з мешканцями села все ще сподіваються домовитися.

«Міністерство культури ні в якому разі не може силоміць відбирати сакральну скульптуру майстра Пінзеля у місцевих жителів. Але ми до останнього сподіваємося, що люди нам повірять. Повторюю: ніяких ризиків для зберігання і транспортування бути не може. І через ваше шановне видання хочу звернутися до жителів села Рукомиш з надією на довіру, на діалог. Добре розумію, які трепетні почуття селяни пов'язують зі скульптурою святого Онуфрія. Вони вважають його своїм оберегом. Цей шедевр - крізь віки - витримав усе. Ніби підтримував надію людей на краще. З іншого боку, скульптура такого роду ще і державна цінність. І вона не може перебувати невідомо де. Я особисто буду наполягати, щоб саме таку цінність оберігали найбільш ретельно», - сказав він.

«Тому ще раз, уже через ЗМІ, запрошую настоятеля церкви в Рукомиші, який поки що не довіряє нам, на відкриття виставки Пінзеля в Луврі. Якщо у нього таке бажання виникне, будемо сприяти його візиту до Франції», - заявив Кулиняк.

Не бажали віддавати свої скульптури і жителі Бучача, однак їх вдалося умовити, повідомив DT.UA головний зберігач фондів Львівської національної галереї мистецтв Ігор Хомин.

«Днями я був у Бучачі, і священик місцевої церкви пішов нам назустріч, давши згоду для експонування в Луврі Дияконських воріт роботи майстра Пінзеля. Ми пояснили людям, що Лувр обов'язково поверне ці безцінні експонати в Україну, що все задокументовано на належному рівні», - сказав він.

Однак священик і жителі села Рукомиш на Тернопільщині відмовляються віддавати скульптуру Святого Онуфрія.

«
До того ж виникла одна непередбачувана обставина... 30 липня в цьому селі стався обвал скелястої породи. Величезні кам’яні брили, покотившись униз, завалили частину храму преподобного Онуфрія - а це пам’ятка історії та архітектури. Що символічно - руйнівна частина цієї скелі зупинилася буквально за кілька міліметрів перед скульптурою Святого Онуфрія. Каміння перекрило вхід до церкви. Але місцеві жителі все ж таки встигли сховати скульптуру. Дозвіл на її вивезення за кордон має дати сільська громада», - пояснив Хомин.

Докладніше читайте в матеріалі Катерини Константинової «Український Мікеланджело»: слизька дорога в Лувр і в інтерв'ю Олега Вергеліса з міністром культури Михайлом Кулиняком у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна ». !zn

Читайте також:

Італійці зажадали повернути «Мону Лізу» у Флоренцію

Лувр знову визнали найпопулярнішим музеєм світу


Лувр влітку відкриє нову будівлю для колекції ісламського мистецтва


Місто, овіяне славою Пінзеля

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі