Знайдено найдавніші свідчення використання кам'яних знарядь праці

Поділитися
Група дослідників із США, Франції та Німеччини виявила на території Ефіопії найдавніші свідчення використання кам'яних знарядь праці.
Група дослідників із США, Франції та Німеччини виявила на території Ефіопії найдавніші свідчення використання кам'яних знарядь праці. До рук вчених потрапили дві кістки (фрагменти стегнової кістки та ребра) з характерними ушкодженнями поверхні, що належали ссавцям. Дані енергодисперсійної рентгенівської спектроскопії та зображення, отримані за допомогою скануючого електронного мікроскопа, переконали авторів у тому, що завдати такі пошкодження могли тільки кам'яні знаряддя, а вік позначень збігається із віком самих зразків. «На кістках видно невеликі розрізи та сколи, які, ймовірно, з'явилися при відділенні м'яса, - говорить учасник робіт Кертіс Меріен (Curtis Marean) з Університету штату Арізона. - Стегнова, з якої хотіли витягти кістковий мозок, також має сліди ударів». В одному з розрізів застряг шматочок каменя. Зразки були знайдені у січні минулого року в районі Афар, що на півночі Ефіопії. Кісткизнаходилися між двома шарами вулканічного туфу, вік яких був визначений аргон-аргоновим методом і склав 3,42 і 3,24 мільйона років. Оскільки фрагменти, що зацікавили вчених, знаходилися ближче до нижнього шару, їхній мінімальний вік встановлений на рівні 3,39 мільйона років. До теперішнього моменту найдавнішими зразками такого роду вважалися виявлені в долині ефіопської річки Аваш кістки з аналогічними помітками, залишеними близько 2,5 мільйона років тому. На невеликій відстані від цього місця були розкопані й найдавніші кам'яні знаряддя віком 2,6-2,5 мільйона років. Оскільки нові свідоцтва як мінімум на 800 тисяч років старші, вони вже не можуть відноситися до представників роду Homo, якого у ті часи просто не існувало. Останків гомінінів поруч із фрагментами кісток не було, але всього у двохстах метрах від місця розкопок у 2000 році палеонтологи знайшли скелет молодої самки австралопітека афарського (Australopithecus afarensis) віком 3,3 мільйона років. У декількох кілометрах на північ, неподалік від Хадара, був також виявлений скелет самки A.afarensis Люсі. Інші гомініни тут не водилися, що дає можливість зв'язати знахідки з австралопітеком афарським. Поява розрізів на поверхні кісток, зауважимо, не може служити доказом того, що гомініни самі виготовляли знаряддя; цілком можливо, вони просто брали підходящі за формою камені. Автори також встановили, що фрагмент ребра належав тварині розміром з корову, яка навряд чи могла бути об'єктом полювання австралопітеків. «Це дуже важливий факт, оскільки шимпанзе, найближчі родичі людини, ігнорують туші великих тварин, убитих іншими хижаками, - говорить співробітник Університету Кейптауна Девід Браун (David Braun). - Наші далекі предки, очевидно, діяли інакше».

За матеріалами Компьюленты

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі