Черговий письменник відмовився від премії Януковича

Поділитися
© Ганни Дубинської
Автор і оформлювач книги «Сни Ганса Крістіана» відмовилися від премії Януковича. Діячі мистецтва не хочуть приймати нагороди від діючої влади.

Автор книги «Сни Ганса Крістіана» Леся Вороніна та її оформлювач, художниця Катерина Штанко відмовилися від президентської премії.

Книга перемогла у номінації «За видатні досягнення в галузі художньої літератури». Як зазначає видання, вона вже удостоїлася безлічі престижних нагород, зокрема отримала гран-прі Національного конкурсу «Краща книга України-2009», диплом Міжнародного конкурсу країн-учасниць СНД «Мистецтво книги», була номінована на Премію Астрід Ліндгрен. Подарунковий фоліант також є у бібліотеці королеви Швеції, пише «Україна молода».

Леся Вороніна заявила, що не прийде на вручення 26 травня, оскільки, за її словами, не бажає отримувати премію від діючої влади.

«Я зателефонувала Катерині Штанко і запитала, як вона ставиться до цієї премії. У неї була така ж реакція, як у мене. Тобто, як тільки ми прочитали повідомлення про присудження нам премії, відразу зробили заяву, яку було оприлюднено в Інтернеті: «Від нинішньої влади премію прийняти не можемо», - заявила письменниця.

«Якщо б прийняли, то це означало б, що ми поділяємо їхню політику, те, що вони роблять у гуманітарній сфері, миримося з тією вакханалією, яку вони затіяли з музеями. Тепер ми збираємося зробити офіційну заяву», - пояснила вона.

Тим часом видавництво «Грані-Т», в якому вийшла книга, премію президента ігнорувати не має наміру. «Нас тішить той факт, що переможцем стала книга авторів, яких обожнюють сучасні діти», - відзначили у видавництві.

Відзначимо, що «Сни Ганса Крістіана» вийшли у світ три роки тому, а премія вручається тільки за книги, видані протягом останніх трьох років.

Нагадаємо, 4 березня 2011 року Василь Шкляр звернувся до президента Віктора Януковича з проханням відкласти вручення йому Шевченківської премії доти, поки не буде звільнено міністра освіти «українофоба Табачника». Після цього Янукович не включив Шкляра у номінацію на премію.

Тоді був організований збір коштів на «народну» премію для письменника. Організатори висловили сподівання, що до 16 квітня будуть зібрані 280 тисяч гривень, адже саме стільки становить розмір Шевченківської премії. Втім, вдалося зібрати понад 255 тисяч гривень, і «народний» варіант премії письменник все ж отримав. !zn

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі