"Острозька Біблія" пропала з Національної бібліотеки Киргизії

Поділитися
Раритетне видання - перша Біблія церковнослов'янською мовою, надрукована в Україні в 1581 році - пропала з Національній бібліотеці в Киргизії, в якій вона зберігалася.

У Киргизії з Національної бібліотеки за невідомих обставин зникли два раритетних видання XVI століття: книги "Апостол" (1564 року) та "Острозька Біблія" (1581 року, на фото).

Про це повідомила в понеділок, 27 серпня, урядова газета "Слово Киргизстану".

"Дані книги є величезною цінністю. Наприклад, у серпні 2007 року екземпляр "Острозької Біблії" було продано в Лондоні майже за $1 мільйон, а "Апостол" є першою книгою, надрукованою на слов'янській мові", - пише газета.

За даними видання, в останній раз ці книги виставлялися в жовтні 2010 року на книжковій виставці Нацбібліотеки "Світ російської літератури в Киргизстані". Виставку тоді відвідали президент країни Роза Отунбаєва і спецпредставник президента Росії Володимир Рушайло.

Проте днями стало відомо, що дані екземпляри зникли з рідкісних і особливо цінних видань Нацбібліотеки. У статті наводяться слова завідувачки відділом Айтбю Самарбекової, що ці книги передані Росії в обмін на інші книги. Однак директор бібліотеки Жилдиз Бакашева заявила в інтерв'ю одному з місцевих інформагентств, що "бібліотека не практикує обмін рідкісними виданнями".

У правоохоронних органах Киргизстану поки не підтвердили і не спростували дану інформацію, також як і те, чи порушено кримінальну справу.

"Острозька Біблія" - перше завершене видання Біблії церковнослов'янською мовою, опубліковане в Острозі (тоді Велике князівство Литовське, зараз - місто в Рівненській області України) Іваном Федоровим у 1581 році зусиллями князя Костянтина Острозького і підготовлених гуртком учених при Острозькій школі. Острозька Біблія є зразком друкарського мистецтва України кінця 16 століття. У книзі вміщено передмову К.Острозького, віршована передмова Г.Смотрицького з похвалою видавцеві, післямова Федорова. !zn

Читайте також:

У Європі на чорному ринку виявили рідкісні українські книги


В Україні знайшли унікальну ікону, яка могла належати Мономаху (відео)

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі