Суд скасував звільнення директора «Софії Київської» Міністерством культури, - ЗМІ

Поділитися
Міністра культури, схоже, очікують «відновлювальні» роботи - звільнені Михайлом Кулиняком директори музеїв і заповідників звертаються до суду.

Київський окружний адміністративний суд 27 березня скасував наказ міністра культури Михайла Кулиняка про звільнення Нелі Куковальської з посади генерального директора Національного заповідника "Софія Київська", відновивши її на посаді.

Про це повідомила сама Нелі Куковальська в коментарі газеті
«Коммерсантъ-Украина»: "Суд розглянув усі звинувачення, які були пред'явлені мені Міністерством культури, і вважає їх безпідставними".

За словами Куковальської, вона має намір повернутися до роботи після завершення курсу лікування. "Зараз я хворію, але сподіваюся, що незабаром я почну працювати на колишній посаді", - повідомила вона.

Учора міністр культури Михайло Кулиняк заявив, що йому нічого не відомо про рішення Київського окружного адмінсуду: "Ніяких документів про відновлення пані Куковальської на посаді гендиректора "Софії Київської" міністерство ще не отримувало".

Мінкультури звинуватило звільнену директора "Софії Київської" у непрофесіоналізмі


Разом з тим голова наглядової ради "Софії Київської", директор Інституту археології Національної академії наук Петро Толочко не приховує своїх побоювань з приводу можливого повернення пані Куковальської на посаду гендиректора заповідника. "Якщо це все ж станеться, то нічого доброго з цього не вийде. Я вважаю, що вона не відповідає цій посаді ні за рівнем підготовки, ні за освітою - вона інженер-залізничник. Заповіднику потрібні нові керівники", - сказав він.

Нагадаємо, Неля Куковальська була звільнена з посади гендиректора заповідника "Софія Київська" 24 січня. 1 березня наглядова рада заповідника пояснила, що це рішення було прийнято через нецільове витрачання 1,6 млн грн, виділених на археологічні розкопки на території заповідника, а також розкриття саркофага Ярослава Мудрого та реставрації мозаїк Михайлівського монастиря нібито без погодження з Міністерством культури.

Окрім пані Куковальської, Михайло Кулиняк 20 січня звільнив директора заповідника "Києво-Печерська лавра" Марину Громову, 25 січня була звільнена генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка Наталія Клименко, а 27 січня знято з посади директора музею народної архітектури та побуту "Пирогово" Павла Федака. Також 5 квітня пан Кулиняк підписав розпорядження про звільнення генерального директора Національного художнього музею Анатолія Мельника. Він у свою чергу вже повідомив про намір оскаржувати своє звільнення в судовому порядку.

Цей приклад мають намір наслідувати й інші звільнені директори музеїв. Так, колишній гендиректор Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Марина Громова вчора повідомила, що збирається звернутися до суду. "Коли мене звільняли, то міністр культури (Михайло Кулиняк, - ред.) пообіцяв мені, що без роботи я не залишуся, мовляв, ми цінуємо фахівців, але тепер я бачу, що це були просто слова. Ймовірно, після Великодня я все ж подам позов", - сказала вона. !zn

Читайте також:

Інтерв'ю з екс-директором "Софії Київської"

Мінкультури достроково звільнило директора заповідника Києво-Печерської Лаври


Герман: Святу Софію не збираються передавати УПЦ МП

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі