У Львові відкрили пам’ятник Володимиру Івасюку

Поділитися
У вівторок, 20 грудня, у Львові на проспекті Шевченка урочисто відкрили пам’ятник видатному композитору та поету Володимиру Івасюку.

На відкриття прийшли родичі композитора, зокрема, сестра Галина, меценат, за чиї кошти збудували пам’ятник, музикант Святослав Вакарчук, ректор ЛНУ ім. І.Франка Іван Вакарчук, мер Львова Андрій Садовий, депутати та львів’яни.

Також пам’ятник освятили і поклали до нього свічки та квіти.

«Для мене – велика приємність – стояти тут сьогодні, велика честь. Почну з невеличкої історії: у 2006 році, коли ми всі разом святкували ювілей нашого рідного міста, я їхав сюди і думав, що я, як людина, яка так багато завдячує Львову, можу подарувати йому навзаєм. І я зрозумів, що така ідея є, і зі сцени Львівської опери на урочистостях я виступив з ініціативою встановити і з мого боку профінансувати пам’ятник великому українському композитору Володимиру Івасюку», – сказав Святослав Вакарчук під час церемонії відкриття пам’ятника.

Він зазначив, що Володимир Івасюк – один з тих людей, які заслуговують на пам’ятник не тільки у Львові, але у кожному місті України.

Пам’ятник заввишки 2,6 м виготовлений з бронзи, а постамент і мощення – з граніту. Довкола пам’ятника з мозаїки і гранітної плитки викладено гітару. Вартість робіт – 360 тис. грн. Автори пам’ятника: скульптор Сергій Олешко та архітектор Михайло Ягольник. 174 тис. грн з бюджету міста Львова було виділено на благоустрій території біля пам’ятника.

Володимир Івасюк (4 березня 1949, Кіцмань, Чернівецька область – 24/27 квітня 1979, Брюховицький ліс під Львовом) - український композитор і поет; Герой України (2009, посмертно).

Один із основоположників української естрадної музики. Автор 107 пісень, серед яких, мабуть, найвідоміша українська естрадна пісня «Червона рута», 53 інструментальних творів, музики до кількох спектаклів. Професійний медик, скрипаль, чудово грав на фортепіано, віолончелі, гітарі, майстерно виконував свої пісні. Неординарний живописець.

18 травня 1979 року його тіло було знайдене у Брюховицькому лісі під Львовом. Офіційна версія – самогубство – підлягала сумніву громадськості як 1979 року, так і тепер. Похорон Володимира Івасюка 22 травня 1979 у Львові перетворився на масову акцію протесту.

26 січня 2009 року Генеральна прокуратура України поновила давно закриту кримінальну справу про смерть Володимира Івасюка.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі