В Італії знайдено втрачену фреску Леонардо да Вінчі

Поділитися
© Рисунок-копия фрески авторства Рубенса
Фреска Леонардо да Вінчі "Битва при Ангіарі", що вважалася втраченою, як виявилося, була майже 500 років прихована під іншою роботою.

Фреску Леонардо да Вінчі "Битва при Ангіарі", що довгий час вважалася втраченою, виявлено у флорентійському палаці Палаццо Веккьо. Про це італійські ЗМІ повідомляють з посиланням на мистецтвознавців.

Сліди роботи всесвітньо відомого живописця XVI століття на одній зі стін будівлі дослідники виявили під час спеціальної експертизи. Виявилося, що фреска да Вінчі була закрита фрескою роботи Джорджо Вазарі "Битва при Марчіано" близько 500 років.

Вже в процесі роботи, за загальновизнаними спогадами сучасників, фреска почала руйнуватися, і під час реконструкції залу, через майже 70 років, була замінена роботою Джорджо Вазарі.

Однак в 1975 році італійський мистецтвознавець Мауріціо Серачині припустив, що фреска Леонардо зовсім не була в такому жалюгідному стані, як вважалося раніше. А проведені акустичні дослідження показали за "Битвою при Марчіано" вузький повітряний прошарок. Спеціаліст припустили, що Вазарі не став створювати свою феску поверх фрески да Вінчі, а просто побудував перед нею нову стіну.

Всі останні роки з перервами мистецтвознавець вів пошуки під роботою Вазарі, намагаючись довести справедливість своєї здогадки.

Для роботи, замовленої владою Флоренції, да Вінчі обрав бій, що відбувся 29 червня 1440 між флорентійцями і міланськими військами під командуванням кондотьєра Нікколо Піччиніно. Незважаючи на чисельну перевагу, міланці були розгромлені невеликим флорентійським загоном.

«Битва при Ангіарі» (італ. Battaglia di Anghiari, також іноді перекладається, як «Битва при Ангьярі») - втрачена фреска Леонардо да Вінчі. Художник працював над нею в 1503 - 1506 роках. Фреска призначалася для прикраси однієї зі стін залу Великої ради (Салону п'ятисот) палацу Сеньйорії у Флоренції.

Досі вважалося, що збереглися лише копії з картону для цієї фрески. Один з найкращих малюнків - авторства Рубенса (на фото) - знаходиться в сховищах Лувру. !zn

Читайте також:

Французькі вчені розкрили таємницю правдоподібності картин Леонардо да Вінчі

За спиною Джоконди може бути зображений реальний пейзаж


У французькій бібліотеці знайдено невідомий рукопис Леонардо да Вінчі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі