У Росії організаторів художньої виставки визнали винними у розпалюванні міжрелігійної ворожнечі

Поділитися
Таганський суд Москви у понеділок, 12 липня, визнав винними у розпалюванні міжрелігійної ворожнечі колишнього директора музею імені Сахарова Юрія Самодурова і екс-завідувача відділом новітніх течій Третьяковської галереї Андрія Єрофєєва, які організували три роки тому виставку "Заборонене мистецтво 2006", повідомляє Бі-бі- сі.

Таганський суд Москви у понеділок, 12 липня, визнав винними у розпалюванні міжрелігійної ворожнечі колишнього директора музею імені Сахарова Юрія Самодурова і екс-завідувача відділом новітніх течій Третьяковської галереї Андрія Єрофєєва, які організували три роки тому виставку "Заборонене мистецтво 2006", повідомляє Бі-бі- сі.

Підсудні "вчинили дію, спрямовану на збудження ненависті та ворожнечі за релігійними ознаками", повідомляє вирок. Суддя кваліфікував проведення виставки як "злочинні наміри". У даний час оголошення вироку триває.

Обвинувачених судять за те, що вони організували і провели виставку "Заборонене мистецтво-2006", яка проходила із 7 по 31 березня 2007 у Громадському центрі на Земляному валу в Москві. На думку прокуратури, на виставці демонструвалися витвори, що містять "принизливі й образливі зображення стосовно християнської релігії і громадян, які сповідують цю релігію".

Самодурова і Єрофєєва звинуватили у збудженні ненависті та ворожнечі, а також у приниженні людської гідності з використанням свого службового становища.

За твердженням підсудних, із висновку обвинувачення їм так і не стало зрозуміло, до кого виставка викликала ненависть. Вони також відзначили, що їх судять за організацію всієї виставки, а у висновку перелічено тільки дев'ять експонатів.

Судовий процес був ініційований православним рухом "Народний собор". В організації вважають неприпустимим використання художниками у витворах зображень релігійних атрибутів мусульманства і християнства.

Окрім того, різко проти виставки виступила православна церква. У той же час голова прес-служби патріарха Московського і всієї Русі Володимир Вигилянський закликав суд поблажливо поставитися до обвинувачуваних. "Церква завжди закликає щодо милості до упалих", - сказав Вигилянський в ефірі радіостанції "Эхо Москвы", при цьому додавши, що "у пристойному суспільстві ображати національні або релігійні почуття інших не варто".

Представлені у музеї Сахарова експонати були раніше із різних причин зняті з інших виставок. Розглядати картини можна було тільки через невелике очко у фальш-стінці.

Водночас процес над Самодуровим і Єрофєєвим викликав широкий громадський резонанс. Багато діячів культури побоюються, що судовий розгляд і вирок організаторам виставки завдасть непоправної шкоди сучасному російському мистецтву та призведе до зриву міжнародних виставок.

"Росія буде відірвана від світової художньої громадськості", - заявив директор музею сучасного мистецтва PERMM Марат Гельман. Він пообіцяв повторити виставку у випадку винесення обвинувачувального вироку.

"Ця судова історія - мракобісся, неймовірне за своїм ідіотизмом", - заявив художник Ілля Кабаков, який раніше жив за кордоном. Він порівняв ситуацію навколо виставки "Забороненого мистецтва" зі ставленням до авангардистського мистецтва за радянських часів, коли, за його словами, художники працювали "в атмосфері страхітливої цензури і в очікуванні сокири, яка будь-коли могла опуститися".

"Але от скінчилася радянська влада, країна йде іншими, демократичними, рейками - і знову те ж саме. Зачепити культуру - це зачепити живий, цивілізаційний аспект життя цієї країни", - вважає Кабаков.

На думку художника Дмитра Врубеля, який виступав захисником Єрофєєва і Самодурова на процесі, "ми знову опиняємося у країні, де держава підтримує одну позицію і естетику, а іншу називає кримінальною, і це страшно".

Минулого тижня група відомих діячів культури звернулися із відкритим листом на захист Єрофєєва і Самодурова. Серед тих, хто поставив підписи під зверненням, Ілля та Емілія Кабакови, Ерік Булатов, Віталій Комар і Олександр Меламід, Григорій Брускін, Оскар Рабін та інші.

Наприкінці минулого тижня на Чистих прудах у Москві зібралися сотні людей, які виступили на захист Самодурова і Єрофєєва. В їхньому числі були відомі художники та представники інших творчих професій. Участь у мітингу взяли голова руху "За права людини" Лев Пономарьов, карикатурист Андрій Більжо, керівник правозахисного центру "Меморіал" Олег Орлов.

Про недоречність судового розгляду над організаторами художньої виставки висловився і міністр культури Росії Олександр Авдєєв. За його словами, "громадська оцінка виставки повинна бути морально-етичною, а не судовою". На сайті мінкульту Росії наводиться думка голови відомства про те, що "Самодуров і Єрофєєв не перейшли червоної риски закону".

Російські правозахисники звернулися до верховного комісара ООН із прав людини з проханням не допустити тюремного вироку куратора виставки. Цей лист підписали Людмила Алексєєва, Олена Боннер, Володимир Буковський, Сергій Ковальов, Павло Литвинов і Арсеній Рогінський.

Окрім того, із засудженням кримінальної справи і закликами зняти звинувачення із Єрофєєва та Самодурова виступили міжнародні організації Human Rights Watch і Amnesty International.

За матеріалами: Бі-бі-сі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі