В центрі Києва невідомі розгромили виставку, присвячену гей-сім'ям

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© top10.ua
Автор виставки, фотохудожниця Євгенія Бєлорусець, скаржиться на гомофобні настрої в українському суспільстві, але обіцяє продовжувати працювати над темою ЛГБТ-сімей та привезти експозицію в інші міста України.

В Києві 19 травня в Центрі візуальної культури (ЦВК) в будівлі кінотеатру «Жовтень», відбувся напад на виставку «Своя кімната» фотохудожниці Євгенії Бєлорусець. Дана виставка проходила з 3 травня і була присвячена повсякденності українських ЛГБТ-сімей.

Виставка «Своя кімната» також була частиною паралельної програми Першої Київської міжнародної бієнале сучасного мистецтва Arsenale 2012.

Напад скоїли двоє невідомих молодих чоловіків, які бизько 14:00 увійшли в галерею разом з іншими відвідувачами, і після того, як більшість відвідувачів пішли, побігли уздовж галереї, скидаючи на підлогу роботи і дряпаючи їх виделками. В результаті нападу постраждали 30 із 40 виставлених фоторобіт.

Охоронець, який чергував в галереї, спробував затримати нападників, проте їм вдалося втекти. За фактом нападу ведеться міліцейське розслідування, ідентифікувати нападників поки не вдалося. Встановлена біля входу в галерею камера відеоспостереження, можливо, зафіксувала нападників.

Напад відбувся за день до закриття виставки «Своя кімната». Варто зауважити, що це не перший випадок нападу на Центр візуальної культури, пов'язаний з антигомофобними заходами. Наприклад, 20 листопада 2010 р. на Центр візуальної культури відбувся напад на грунті гомофобії та трансфобії. Невідомі в масках атакували учасниць та учасників заходу, присвяченого Дню пам'яті трансгендерних людей, які стали жертвами насильства. Після інциденту невідомим також вдалося сховатися.

Євгенія Бєлорусець ексклюзивно для ZN.UA прокоментувала дану ситуацію: «Мотивом подібного нападу є дуже дивна для хуліганського вчинку амбіція: вплинути на громадськість, знищити свободу висловлювання на певні теми. В даному випадку, на тематику ЛГБТ. Маргінальна ксенофобна меншість намагається таким чином нав'язати всьому українському суспільству свій неадекватний погляд на культурну політику».

«Ймовірно, гомофобні настрої посилилися в суспільстві останнім часом через обговорення законопроекту «проти пропаганди гомосексуалізму», прийняття якого призведе до подальших порушень прав людини в Україні і обмеження свободи слова. Також ці настрої загострені у зв'язку з майбутнім гей-парадом. Однак, без публічних відкритих висловлювань проти гомофобії, її подолати не вдасться», - зазначила вона.

«Дуже сподіваюся, що наша держава стане на бік свободи висловлювання та ідентичності, і захистить права меншин. У будь-якому разі, я планую продовжувати працювати над цією темою і привезти виставку в інші міста України. Напад на мої плани не вплинув, вони залишилися, якими були», - заявила фотохудожниця.

Читайте також:

У Львові відкрилася виставка французьких імпресіоністів «Нормандія у живописі»

У Києві під Гаванським мостом з'явиться арт-галерея сучасного мистецтва

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі