В Україні 2014-й оголошено Роком Тараса Шевченка

Поділитися
Святкування 200-річного ювілею великого поета буде проходити по всьому світу. Зокрема планується видати "Кобзар" Шевченка англійською, німецькою, французькою, російською, польською, казахською та литовською мовами.

Президент України Віктор Янукович підписав указ "Про додаткові заходи щодо підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка", яким постановив оголосити 2014 в Україні Роком Тараса Шевченка, повідомляється на сайті голови держави у середу, 11 квітня.

Указом доручається Кабінету Міністрів України провести низку заходів, зокрема, підготувати святкування ювілею Тараса Шевченка в Росії, Казахстані, Литві та Польщі, затвердити державну цільову програму «Шевченківський дім» і гуманітарний проект «Шевченківські читання», видати повне зібрання творів Шевченка у 12 томах та «Шевченківську енциклопедію» у 6 томах, видати «Кобзар» англійською, німецькою, французькою, російською, польською, казахською і литовською мовами.

Янукович запропонував олігархам скинутися на святкування 200-річчя Шевченка

Окрім того, уряду доручено провести ремонтно-реставраційні роботи в Національному музеї Тараса Шевченка, що у Каневі на Черкащині, та його філіях у Києві – Літературно-меморіальному будинку-музеї Шевченка та Меморіальному будинку-музеї Шевченка. Також доручено «опрацювати питання щодо надання підтримки діяльності Музею-квартири Тараса Шевченка у Санкт-Петербурзі» (Російська Федерація).

Також Кабміну доручено забезпечити спорудження до 2014 року пам’ятника Т. Шевченку в столиці Казахстану Астані. Окрім того, доручено вивчити стан об’єктів, що розміщуються в Україні та за кордоном, пов’язаних з ім’ям Тараса Шевченка, та вжити заходів щодо їх збереження.

"Опрацювати питання щодо проведення відповідних урочистостей на рівні ООН, зокрема, проведення міжнародної Шевченківської конференції, а також включення до Календаря пам'ятних дат ЮНЕСКО на 2014 рік святкування ювілею Тараса Шевченка", - йдеться в указі.

Кабміну також доручено вжити спільно з КМДА заходів щодо створення музею Кирило-Мефодіївського братства, опрацювати з Черкаською обладміністрацією питання створення в Каневі вищого навчального закладу гуманітарного профілю, Співочого поля біля підніжжя Тарасової гори, спорудження Тарасової церкви, а також Музею Т.Шевченка в с.Мошни Черкаського району.

Як відомо, Тарас Шевченко народився 25 лютого (за новим стилем - 9 березня) 1814 року в с.Моринці на території нинішньої Черкаської області. Помер великий співає 10 березня 1861 року. !zn

Читайте також:

Ремонтників музею Шевченка у Каневі будуть судити за 2 млн грн збитків

Стали відомі лауреати Шевченківської премії 2012 року

Синові Стуса дали посаду директора музею Шевченка. Герман залишилася задоволеною

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі