"Запаморочення" Хічкока визнано найкращим фільмом всіх часів

Поділитися
Кінокритики з майже 70 країн в ході проведеного опитування назвали психологічний трилер Альфреда Хічкока "Запаморочення" 1958 року найкращим із коли-небудь створених фільмів.

Раз на десять років Британський інститут кінематографії проводить опитування критиків і режисерів, а потім на їх основі складає списки кращих фільмів за їхньою версією. Днями авторитетний журнал Sight&Sound опублікував результати традиційного опитування. Всього в ньому брали участь 846 авторитетних критиків і діячів світового кінематографа.

Цього разу рейтинг кінокритиків очолив фільм Альфреда Хічкока "Запаморочення", який у списку режисерів виявився всього лише на 7-му місці, та ще розділив його разом з "Хрещеним батьком" Френсіса Форда Копполи.

На другому місці в обох рейтингах знаходиться фаворит попередніх десятиліть - "Громадянин Кейн" Орсона Веллса. При цьому режисери віддали йому стільки ж голосів, скільки і "Космічній одіссеї" Стенлі Кубрика (цій стрічці в рейтингу критиків дісталося лише шосте місце). Варто відзначити, що вперше за півстоліття "Громадянин Кейн" перестав бути лідером рейтингу (він був найкращим з 1962 року).

Трійку лідерів у списку кінокритиків замикає "Токійська історія" японського режисера Ясудзіро Одзу, яка опинилася на першому місці в рейтингу найбільших фільмів за версією режисерів.

У десятку кіношедеврів усіх часів і народів, за версією критиків, також увійшли французька драма "Правила гри" Жана Ренуара, голлівудська картина німецького режисера Фрідріха Вільгельма Мурнау "Світанок: пісня двох людей", вестерн Джона Форда "Шукачі", класика документального кінематографа "Людина з кіноапаратом" Дзиги Вертова і німа драма "Пристрасті Жанни Д'Арк" Карла Теодора Драйера.

Десяте місце в цьому ж рейтингу займає стрічка "8 з половиною" Федеріко Фелліні, яку режисери оцінили вище, віддавши їй четверте місце. Окрім неї у свою "десятку" вони поставили "Апокаліпсис сьогодні" Френсіса Форда Копполи, "Таксиста" Мартіна Скорсезе, "Дзеркало" Андрія Тарковського і "Викрадачів велосипедів" Вітторіо Де Сіка.

Рейтинг найкращих фільмів видається в журналі Sight&Sound кожні десять років з 1952 року. Вперше фільм Хічкока потрапив в нього в 1982 році, тоді він був лише на сьомому місці.

Хічкок створив картину "Запаморочення" в 1958 році. Він називав її найособистішим зі своїх фільмів. У стрічці були вперше використані багато технічні новинки - наприклад, передано відчуття запаморочення головного героя за допомогою відпущеного зума камери.

Фільм оповідає про життя відставного детектива Скотті Фергюсона, який страждає від страху висоти. Детектива наймає старий знайомий, який попросив стежити за його дружиною, одержимою ідеєю самогубства.

Прем'єра фільму у 1958 році була прохолодно зустрінута кінокритиками. Права на фільм були викуплені режисером, і через різних юридичних складнощів нові покоління глядачів змогли оцінити його тільки у 1985 році. !zn

Читайте також:

«На голці» визнано найкращим британським фільмом за останні 60 років

Канни-2012 - любов і ненависть «у тумані»

Шварценеггер готовий знятися в продовженні «Термінатора»

Названо сто кращих британських фільмів

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі