Документам з приватизації за всі роки незалежності загрожує знищення

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Документація української приватизації опинилася під загрозою знищення. Як заявила в четвер на прес-конференції голова Державної архівної служби України Ольга Гінзбург, галузевий архів Фонду держмайна зберігається в незадовільних умовах. Між тим у парламентській комісії з питань приватизації кажуть, що в країні створюються передумови для перерозподілу власності.

Голова Укрдержархіву Ольга Гінзбург, посилаючись на результати перевірки, заявила, що архівні документи з приватизації державного майна за всі роки незалежності зберігаються в настільки незадовільних умовах, що існує загроза їхньої втрати. За її словами, цей архів перебуває зараз «в абсолютно непристосованому приміщенні, де немає ні опалення, ні води, ні робочих місць, там немає фінансування».

О.Гінзбург повідомила, що питання про збереження архіву Фонду держмайна зараз потребує врегулювання на рівні Кабінету міністрів. Вона також не виключає, що існують особи, зацікавлені у знищенні приватизаційних документів.

«Подальша боротьба за те, щоб ми могли забрати собі ці архівні документи на збереження, сьогодні під сумнівом. Чому не передають, чому не ухвалюють відповідне рішення – я можу тільки здогадуватися. Але це має знати суспільство, про це вже треба говорити, що архіви Фонду держмайна – хто, коли й кому що давав – ці архіви мусять бути збереженими», – стверджує О.Гінзбург.

У прес-службі Фонду державного майна України (ФДМУ) порадили звернутися до Державної акціонерної компанії «Національна мережа аукціонних центрів», на балансі якої перебуває архів ФДМУ. Але у цій держкомпанії нам відповів лише автовідповідач, причому російською мовою.

Член парламентської комісії з питань приватизації, депутат-б’ютівець Степан Давимука, який понад 10 років очолював Львівське відділення ФДМУ, коментуючи ситуацію, зазначив, що ситуація довкола архіву є зайвим свідченням того, що чинна влада готує ревізію результатів приватизації.

«Останнім часом спостерігається намагання влади переглядати старі справи. Фактично це намагання переглянути певні приватизаційні процедури», – вважає С.Давимука.

За словами депутата-опозиціонера, хоча до архіву приватизаційні документи передаються після ретельного впорядкування, в них можна знайти певні зачіпки, «щоб через юридичні механізми, через суди переглядати ці справи».

«Тут якраз виникає дуже серйозне зацікавлення, навіть з боку деяких заступників (голови) Фонду, щоб переглянути деякі справи», – зазначає Степан Давимука і припускає, що процес перерозподілу власності може стартувати через півроку-рік.

Натомість колишній голова Фонду держмайна, депутат-регіонал Михайло Чечетов, коментуючи заяву О.Гінзбург, назвав ознакою непрофесіоналізму те, що керівник не може навести лад у підпорядкованій йому галузі, а натомість робить про це заяви, і порадив піти у відставку.

«Якщо людина розписується у власному безсиллі, що вона не може навести лад у власному курнику, то вона має просто піти, набратися мужності й подати у відставку», – заявив він.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі