Ахметов отримає контроль над "Укртелекомом"

Поділитися
© mgm.com.ua
Група СКМ, підконтрольна Рінату Ахметову, домовилася про купівлю частки в "Укртелекомі": група отримає міноритарний пакет і управління компанією. В результаті СКМ, що вже володіє оператором life :) та Vega, стане співвласником найбільшого оператора фіксованого зв'язку та єдиного власника 3G-ліцензії в країні.

Власники "Укртелекому" домовилися з СКМ Ріната Ахметова про входження групи в капітал оператора, повідомило джерело, знайоме з умовами майбутньої угоди. За його словами, сторони досягли принципової домовленості, і угода СКМ з нинішнім власником - австрійським концерном EPIC - знаходиться на завершальній стадії. Сторони оголосять про неї в найближчі дні.

У СКМ не підтвердили, але і не спростували інформацію про купівлю оператора, але додали, що "знайомі з інформацією про можливий продаж пакету акцій "Укртелекому"".

Не коментують можливу угоду і в "Укртелекомі", Фонді держмайна і АМКУ. Разом з тим, про переговори сторін також знають ще кілька різних джерел, пише «Коммерсантъ-Украина».

Нагадаємо, ще під час процесу приватизації «Укртелекому» учасники ринку на правах анонімності неодноразово стверджували, що EPIC придбав 92,79% акцій оператора в інтересах "групи донецьких бізнесменів, близьких до влади".

Формально власниками EPIC є п'ять громадян Австрії, його керуючі партнери: Пітер Гольдшайдер, Густав Вюрмбок і Франц Лансшутцер (24%, 24% і 5% акцій відповідно), а також Бріджит Гольдшайдер і Марина Вюрмбок (по 23,5%).

За словами джерела, частка цих бізнесменів не зміниться, а СКМ отримає міноритарний пакет, яким нібито володіли глава адміністрації президента Сергій Льовочкін, Пітер Гольдшайдер і член наглядової ради оператора Георгій Дзекон.

"Однак публічно буде оголошено про продаж 92,79% акцій компанії СКМ. При цьому група отримає" Укртелеком "в управління, а основні власники, як і зараз, залишаться в тіні", - стверджує співрозмовник видання.

За його словами, угода буде оформлена через продаж групі СКМ кіпрської EPIC Telecom Invest Ltd, яка володіє акціями "Укртелекому" через українську "дочку" ЕСУ.

- Тігіпко не виключає перепродаж «Укртелекому»

Джерела стверджують, що причиною операції став розрив відносин між основною групою акціонерів компанії та міноритаріями.

Так, Дзекон і його партнери були звинувачені у зловживанні службовим становищем: більшість контрактів "Укртелекому" щодо будівництва мереж були оформлені на підконтрольну менеджеру компанію "Пріоком". У минулому році Дзекону довелося залишити посаду глави правління, яку він займав 8 років, і стати членом наглядової ради, хоча фактично він продовжив керувати компанією. Тоді топ-менеджер визнав, що є співвласником "Пріокому", проте заявив, що не бачить в цьому конфлікту інтересів.

Результатом конфлікту стало і те, що угода з СКМ не буде оплачена грошовими коштами, стверджує джерело. У 2010 році СКМ, який вважали одним з основних претендентів на купівлю "Укртелекому", назвав компанію переоціненою. Щоправда, з моменту приватизації ринкова капіталізація оператора знизилася на 55%, до 4,9 млрд грн.

СКМ уже володіє активами в телекомунікаціях. Компанії належить крупний фіксований оператор Vega і 45% в "Астеліті". Щоправда, на думку учасників ринку, інвестор керує ними малоефективно: Vega за останні два роки практично зупинила розвиток мережі, а "Астеліт" досі не вийшов на прибутковий рівень. Гендиректор СКМ Олег Попов нещодавно визнав, що група хотіла продати Vega. За інформацією "Ъ", в минулому році також обговорювалася можливість продажу частки в "Астеліті" (див. "Ъ" від 24 червня 2011 року).

"Укртелеком" зараз є найбільшим оператором фіксованої телефонії та інтернет-доступу, до того ж єдиною компанією в країні, що надає послуги мобільного зв'язку в стандарті 3G. Однак фінансове становище компанії було незадовільним: загальне боргове навантаження на момент продажу перевищувало 5 млрд грн, збиток за результатами 2010 року склав майже 260 млн грн. I півріччя 2012 року компанія завершила з прибутком 124,5 млн грн проти збитку в 215,4 млн грн торік, її виручка знизилася на 1%, до 3,3 млрд грн.

Одним з головних наслідків купівлі "Укртелекому" групою СКМ стане відмова компанії від продажу підрозділу мобільного зв'язку "Тримоб" (TM Utel). Рішення позбутися цього активу було прийнято минулого літа. Продаж "Тримоба" був однією з умов надання "Укртелекому" $250 млн кредиту від «Сбербанку Росії». Втім, як стверджує джерело, близьке до «Сбербанку», в найближчі дні умови договору будуть переглянуті.

Ставши власником "Укртелекому", СКМ може передати "Тримоб" "Астеліту" (ТМ life :), що дасть небувалі конкурентні переваги, вважає заступник директора дослідницької компанії GfK Ukraine Гліб Вишлінський.

Істотно посиляться позиції СКМ і на ринку інтернет-доступу. За даними дослідницької компанії iKS-Consulting, на кінець червня Vega займала лише шосте місце серед національних провайдерів, обслуговуючи близько 145 тис. абонентів, в той час як абонентська база "Укртелекому" перевищувала 1,45 млн. Використовуючи магістральну мережу "Укртелекому", до розгортання національної мережі бездротового зв'язку може приступити і пов'язана з СКМ компанія "ММДС-Україна", що володіє єдиною в країні ліцензією на технологію швидкісної передачі даних LTE. !zn

Читайте також:

Азаров знає напевно, що «Укртелеком» купили австрійці

На базі "Укртелекому" хочуть створити держоператора зв'язку з безпрецедентними повноваженнями

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі