Арбузов говорить, що кардинально змінить ситуацію з падінням резервів

Поділитися
За півмісяця, які залишилися до кінця року, НБУ має намір наростити золотовалютні резерви попри те, що майже всі попередні місяці рівень резервів тільки падав.

Національний банк України має намір нарощувати золотовалютні резерви до кінця року, у той час як протягом 2012 року вони знизилися на 20%, або на $6,44 млрд. Про це журналістам заявив глава НБУ Сергій Арбузов.

«Ми до кінця року будемо тільки нарощувати резерви», - заявив глава НБУ.

За словами головного банкіра країни, поповнення резервів стало можливим унаслідок набуття чинності закону про обов'язковий продаж валюти. Окрім того, НБУ у грудні не збирається підтримувати курс гривні за рахунок продажу валюти із золотовалютних резервів.

Позитивним фактором Арбузов назвав і стабілізацію ситуації на валютному ринку, коли населення і фінансові установи вже не намагаються заробити на коливаннях курсу національної валюти.

Надалі Нацбанк розраховує поповнити резерви за рахунок кредиту МВФ у разі успішних перемовин з місією Фонду, яка збирається приїхати в Україну на переговори у другій половині січня.

Як раніше повідомлялося, у листопаді Верховна Рада прийняла закон про обов'язковий продаж 50% валютної виручки, удвічі скоротивши термін повернення валютних коштів.

Окрім того НБУ підтримує ухвалення закону про 10% збір з продажу валюти населенням, хоча проти цієї норми виступає МВФ.

За січень-листопад поточного року золотовалютні резерви знизилися на 20%, або на $6,440 млрд. - до $25,355 млрд с $31,795 млрд на початок року. Більша частина цієї суми, - а саме $3,5 млрд - були виплачни МВФ в рамках погашення боргу.

Експерти МВФ прогнозують зниження золотовалютних резервів НБУ до рівня $24 млрд до кінця поточного року і збереження тенденції зниження у 2013-2014 роках. На думку експертів Фонду, негативним тенденціям сприятимуть як внутрішньоекономічні проблеми - зниження експортної виручки, ризики відтоку капіталів - так і об'єктивні зовнішні небезпеки. При цьому дефіцит платіжного балансу в наступному році, згідно зі звітом, може скласти 5,5% ВВП, переважно через великий обсяг імпорту енергоносіїв, а середньорічний показник інфляції - 5%. Обсяг зовнішнього і внутрішнього боргу складе, за розрахунками МВФ, - 65 і 35% ВВП відповідно. !zn

Читайте також:

У МВФ підрахували, що до кінця року НБУ розтратить ще 3 млрд дол резервів

НБУ запасся золотом і заробив на ньому більше 30%

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі