Вірменія наслідує приклад України, відмовляючись вступати до Митного союзу

Поділитися
© evrazes.com
Вірменія бачить інтеграцію у рамках Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕс) без вступу до Митного союзу.

Вірменія зацікавлена в участі в інтеграційних процесах на пострадянському просторі, однак, через територіальні особливості, розраховує на особливу форму співпраці.

Про це заявив прем'єр-міністр Вірменії Тигран Саркісян в інтерв'ю газеті "Коммерсант", опублікованому в середу, 4 квітня.

"Ми для себе бар'єрів з точки зору інтеграційних процесів і в рамках ЄврАзЕС, і в рамках СНД не бачимо. Ми зацікавлені в тому, щоб ці процеси поглиблювалися і посилювалися", - підкреслив Саркисян.

Росія забракувала українську формулу співпраці з Митним союзом

Однак, за його словами, у світовій практиці немає такого прикладу, щоб країна, не маючи кордону, ставала членом Митного союзу, це було б безглуздим.

"Сенс Митного союзу в тому, що обмін товарами здійснюється без митного огляду. У нашому випадку це неможливо, тому що ми повинні проходити через територію сусідньої держави і двічі проходити розмитнення. Це робить безглуздою всю процедуру полегшення розмитнення для господарюючих суб'єктів", - уточнив прем'єр -міністр.

Натомість, зазначив Саркісян, Вірменія б отримала "тільки проблеми, пов'язані з підвищенням митних зборів і податків".

Він підкреслив, що російські колеги з розумінням ставляться до такої ситуації.

"Ми шукаємо форми співпраці без Митного союзу. Мабуть, варто подумати про якусь нову платформу або особливий статус для Вірменії", - сказав Саркісян.

"Це, мабуть, має бути щось нове. Митний союз не надає нам таких інструментів, які були б вигідними для господарюючих суб'єктів. А тоді він стає безглуздим", - сказав прем'єр-міністр Вірменії.

Як відомо, Вірменія, разом з Україною та Молдовою, є країною-спостерігачем в Євразійському економічному співтоваристві (ЄврАзЕС) Росії, Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану і Узбекистану.

Нагадаємо, що Москва запрошує Київ до Митного союзу і Євразійського союзу, обіцяючи після вступу внутрішньоросійські ціни на енергоносії. Однак Київ пропонує співпрацю з МС у форматі три плюс один.

З початку року між Україною і країнами Митного союзу виникало кілька торгових суперечок. З лютого триває так звана «сирна суперечка» між Росією і Україною. Крім того, Україна з 1 березня тимчасово призупинила ввезення на свою територію з Білорусі тварин, а також м'ясо-молочної продукції. !zn

Читайте також:

Медвєдєв: У країн, що не вступили до Митного союзу, виникнуть складнощі

Янукович заговорив про посилення співпраці з "євразійським регіоном"

Диктувати умови у Митному союзі буде Росія

Спроба створити Євразійський союз - останній шанс РФ очолити глобалізацію

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі