Азаров: Якщо не домовимося з Росією, підемо в арбітраж

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Україна не подаватиме до міжнародного арбітражу, поки є шанс «мирно» домовитися з РФ. Однак у випадку провалу перемовин, в України не буде іншого шляху і такий варіант цілком реальний.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Микола Азаров в інтерв'ю Хмельницькій облдержтелерадіокомпанії.

«Дехто запитує, чому не звернутися до суду? Добре, ми звернемося до суду, і почнеться судовий процес. Судячи з практики, це мінімум рік. Але цей рік ми платитимемо за газ існуючу високу ціну і будемо чекати на рішення суду. А якщо рішення суду буде не на нашу користь? Може таке бути? Які тоді у нас залишаться аргументи?», - додав прем'єр.

«Варіант судового рішення залишається. Ми його не закриваємо. Якщо ми не домовимося, то у нас просто не буде іншої можливості», - сказав він.

У той же час він традиційно висловив упевненість, що Києву все-таки вдасться домовитися з Росією щодо перегляду газових контрактів і домогтися зниження ціни на газ.

ZN.UA: Нагадаємо, в одному з останніх номерів газети "Дзеркала тижня. Україна" колишній представник "Нафтогазу" в суді у справі Тимошенко адвокат Ігор Кость написав, що для зниження ціни на газ потрібно було всього лише почати процес у Стокгольмі ще у 2010 році.

За його словами, всім фахівцям було зрозуміло, що слід було хоча б почати процедуру арбітражного врегулювання суперечки щодо ціни на газ в Арбітражному інституті Торгової палати м.Стокгольма (як це, до речі, на сьогодні вже давно зробили деякі європейські компанії). При цьому, що важливо, ніхто не говорив, що всі спроби дійти згоди щодо зниження ціни газу у добровільному порядку треба було облишити.

На переконання І.Костя, саме на це розраховувала екс-прем'єр Ю.Тимошенко, кажучи, що контракти від 19 січня 2009-го укладалися на таких умовах всього на рік, щоб отримати перепочинок і за цей час домовитися про інші, більш вигідні для України і «Нафтогазу», умови, або, якщо це не вдасться, то розірвати контракти.

«Що заважало Україні піти саме таким (арбітражним) шляхом? - пише адвокат. - Адже не було ніякого ризику: почавши ще у 2010 році арбітражне врегулювання ціни газу з «Газпромом», на сьогодні ми, можливо, мали б іншу (нижчу) ціну, проте ні в якому разі не більш високу».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі