Азаров назвав ознаки кризи, що насувається на Україну

Поділитися
Прем'єр розповів про скорочення надходження в країну валютної виручки і несприятливі умови, в яких опинилися вітчизняні експортери. «Чекати чужої допомоги ззовні не можна. Розраховувати нам треба в першу чергу на себе», - зазначив Азаров.

Україна опинилася у небезпечній ситуації у зв'язку зі світовою економічною кризою. Про це на засіданні Кабміну 7 листопада заявив прем'єр Микола Азаров.

«Економічна криза набирає, на жаль, обертів. Позитивних для нас тенденцій на зовнішніх ринках поки немає. Навпаки поглиблення боргової кризи в деяких країнах істотно зменшило попит на український метал. При всьому ціни на окремі види металопродукції вже близькі до собівартості їхнього виробництва. Тільки за жовтень, ціни на арматуру, прокат, заготівлю впали на 11-15%», - сказав Азаров.

Він додав, що подібна несприятлива ситуація склалася і з залізорудною сировиною і продукцією хімічної промисловості, які представляють левову частку українського експорту.

«Валютної виручки в країну приходить менше. У той же час ще більше тисне на Україну кабальна ціна на російський газ. Витрати зростають. Якщо в 2009 році щомісяця Україна витрачала на покупку газу 520 мільйонів доларів, то сьогодні - близько мільярда щомісяця», - сказав прем'єр.

За словами Азарова, крім того, на внутрішньому споживчому ринку продається 59% товарів вироблених в Україні і 41% імпортованих.

«Таке співвідношення може собі дозволити заможна країна, зі стабільно зростаючим експортом. У нас інші умови. І нам треба не тільки вижити, а й розвиватися в таких умовах», - сказав він.

«Ось чому я переконаний, що відповідальні перед своїм народом політики в такій загрозливій ситуації відкладають суперечки, а безвідповідальні і безглузді - кличуть на барикади. Не можна витрачати час. Чекати чужої допомоги ззовні не можна. Розраховувати нам треба в першу чергу на себе», - підсумував прем'єр.

Нагадаємо, що напередодні виборів Микола Азаров давав іншу оцінку ситуації в економіці - на засіданні Кабміну 24 жовтня він заявив, що стабільність в Україні зберігається «вже довгий час», і позитивні зміни на краще будуть продовжуватися.

Зокрема прем'єр розповів, що цього року «зібрано один з найкращих за роки незалежності врожай, у країні достатньо зерна, овочів та інших продуктів харчування». Також «створено найбільші за всі роки незалежності запаси газу, вугілля та інших видів палива, відремонтовані котельні та мережі». Окрім того, зазначив Азаров, в Україні «вже довгий час стабільні ціни, тарифи, курс національної валюти», і навіть «шалений потік провокацій опонентів не розгойдав ситуацію». !zn

Читайте також:

Азаров розповів про тотальну стабільність в Україні

Яценюк вимагає від Азарова озвучити реальні цифри статистики

Данилишин вважає, що новий виток кризи може бути небезпечніший, ніж у 2008-2009 роках

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі