Азаров поставив МВФ ультиматум: відмовитися від вимоги підвищити тарифи

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Отримання Україною наступного траншу кредиту МВФ можливо лише у випадку, якщо Фонд погодиться з позицією України щодо газових тарифів.

Програма щодо виділення Міжнародним валютним фондом (МВФ) коштів кредиту stand-by Україні може бути продовжена в разі, якщо Фонд погодиться з позицією України про неможливість виконання взятого раніше зобов'язання підвищити тарифи на газ для населення.

Про це прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив журналістам у четвер, 26 квітня, коментуючи результати переговорів української делегації з МВФ.

«Якщо МВФ погодиться з нашими підходами, значить, програма буде продовжуватися в тому ключі, в якому ми домовилися. Не погодиться - ну що ж, будемо, як кажуть, далі дивитися на життя оптимістично і продовжувати співпрацю», - сказав Азаров.

МВФ не втрачає надії домогтися від України виконання зобов'язань у рік виборів

При цьому прем'єр зазначив, що у МВФ є розуміння необхідності проведення в Україні низки заходів у напрямку енергоефективності.

«Необхідно провести серйозну роботу, пов'язану з модернізацією, зі зменшенням енерговитрат, переглянути ціни на російський газ, збільшити видобуток власного газу. Тобто, реалізувати комплексну програму, і ось уже на базі цієї комплексної програми розглядати питання ціноутворення. Це розуміння, як мені доповіли члени нашої делегації, на мій погляд, у МВФ є... МВФ чудово розуміє, що в цих умовах, коли світова економіка знаходиться в такій нестійкій стадії, вимагати від України, щоб вона ще більше затягнула паски і тим самим створила у себе в країні кризові явища, не можна. Таке розуміння у МВФ є», - сказав Азаров.

Прем'єр підкреслив, що Україна знаходиться у ситуації, коли кошти МВФ не є вкрай необхідними. «Всі чудово розуміють, що Україна знаходиться не в такій ситуації, коли ми на будь-яких умов будемо когось благати і випрошувати гроші. Прекрасно все це розуміють», - сказав Азаров.

«Ми ні в кого не збираємося нічого вимолювати і не збираємося виконувати ніякі нездійсненні для нас умови. Ще раз кажу, що ми живемо не в березні 2010 року, коли ми були у безвихідній ситуації, а зовсім в іншій ситуації. Ми собі можемо дозволити», - сказав прем'єр.

Нагадаємо, що МВФ вимагає від України підвищити тарифи на газ для населення до економічно обгрунтованого рівня. При цьому Фонд зазначає, що уряд повинен натомість представити компенсатори, які б згладили зростання тарифів для найменш незахищених верств населення.

Як повідомлялося, в кінці липня 2010 року МВФ вирішив відновити співпрацю з Україною за новою програмою stand by на SDR10 млрд (близько $15,6 млрд). Тоді ж Київ отримав перший транш у розмірі SDR1, 25 млрд. У грудні 2010 року МВФ вирішив виділити країні другий транш кредиту stand-by у розмірі SDR1 млрд.

Програма stand-by передбачала виділення Україні щокварталу ще восьми траншів. Однак місія фонду, що працювала в березні-2011 в Києві, не стала рекомендувати раді директорів МВФ приймати позитивне рішення про виділення чергового траншу для країни. МВФ очікував від України затвердження пенсійної реформи та розв'язання проблеми занижених тарифів на газ для населення. І якщо закон про пенсійну реформу був прийнятий, то в питанні газових тарифів український уряд зайняв жорстку позицію, наполягаючи на неможливості їх підвищення.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров в січні заявив, що Україна в 2012 році зможе обійтися без нових кредитів МВФ, як вона це зробила в 2011 році. Водночас новопризначений міністр економіки Петро Порошенко заявив, що для України співпраця з МВФ є "єдино можливим способом проводити реформи", а тому треба подумати про підвищення тарифів і відповідні механізми компенсації. !zn

Читайте також:

Порошенко хоче відновити співпрацю з МВФ: тарифи на газ потрібно підняти

Хорошковський визнав, що влада готує підвищення тарифів на газ після виборів

Стросс-Кан упевнений, що за підтримки МВФ українська економіка встоїть

Україна найняла американських лобістів для переговорів з МВФ

Хорошковський визнав, що до виборів Україна з МВФ не домовиться

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі