Азаров претендує на контроль над ринком ліків

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Створення єдиного державного регулятора фармацевтичної галузі може ліквідувати систему балансу на ринку ліків, більше того - у всій медичній галузі.

Президент Віктор Янукович, підписавши указ «Про забезпечення населення якісними і доступними лікарськими засобами», дав старт створенню єдиного державного регулятора фармацевтичної галузі. У разі виконання указу і створення єдиного регулятора зі спеціальним статусом, може бути поставлена крапка у жорсткій боротьбі за вплив на фармринок між різними групами впливу. За даними ZN.UA, найбільші шанси взяти під контроль галузь має група Миколи Азарова.

Про це у своїй статті для ZN.UA пише оглядач Інна Ведерникова.

Як зазначає автор, на контроль над фармринком на сьогоднішній день претендують:

- Міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова. (Сьогодні МОЗ відповідає за реєстрацію, допуск на ринок ліків, а також систему фармаконагляду (безпека ліків), і, як стверджують перевірені джерела ZN.UA, разом з тендерами МОЗ є сферою впливу головним чином Олександра Януковича);

- Голова Державної служби України з лікарських засобів України Олексій Соловйов. (Служба формально перебуває в структурі МОЗ та відповідає за ліцензування та контроль якості лікарських засобів на етапах реалізації. Однак прийняття численних документів і постанов Кабміну, що стосуються посилення повноважень цієї служби, йде в обхід міністра охорони здоров'я. Як уточнюють також перевірені джерела, завдяки дружбі Соловйова з нинішнім кандидатом у народні депутати по мажоритарному округу Слов'янська Олексієм Азаровим);

- Голова профільного парламентського комітету Тетяна Бахтєєва (сім років очолює комітет ВР з питань охорони здоров'я. Стільки ж активно артикулює проблему якості ліків як головну в реформі охорони здоров'я. Відомо, що Бахтєєва представляє групу Рината Ахметова).

Ще в травні - а указ допрацьовувався майже чотири місяці - під таким єдиним органом президент нібито мав на увазі якусь Державну медичну службу, про що навесні на засіданні Кабміну доповідала Раїса Богатирьова.

Проте вже сьогодні, що підтверджують джерела ZN.UA, йдеться про об'єднання всіх повноважень під дахом Держлікслужби, а значить, групи Миколи Азарова.

«Зі створенням нового органу або закріпленням монополії за Держлікслужбою може бути ліквідована система балансу на ринку ліків, більше того - у всій медичній галузі. Коли відповідальність за виробництво, реєстрацію, ліцензування, контроль якості, ефективність і безпеку лікарських засобів, а також тендерні закупівлі, по суті, буде виведена зі сфери впливу МОЗ (органу виконавчої влади, апріорі відповідального за лікувальний процес, а значить, за те, хто , як і чим нас лікує) і зосередиться в окремій структурі, поставленій на ручник сановнику, що переміг. Просто уявіть собі, що відбудеться на ринку, залежному від монополії, якою керує монополіст. Чи стане це перемогою прозорості, якості та дисконту?», - пише автор.

Подробиці читайте у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна» у статті Інни Ведерникової «Фармринок: переділ «по-європейськи», або Хто і навіщо формує міфи про неякісні ліки, рятівну залізну руку і низькі ціни». !zn

Читайте також:

Україна посилить боротьбу з підробкою ліків

МОЗ заборонило рекламу 326 ліків, що продаються без рецепту

В Україні обмежать продаж ліків від кашлю і знеболюючих

Син Богатирьової на тендерах МОЗ за півроку заробив майже як за весь минулий рік

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі