Азаров упевнений, що Україна цілком може обійтися без кредиту МВФ

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Україна продовжить програму кредитування Міжнародного валютного фонду тільки в тому випадку, якщо це сприятиме розвитку національної економіки.

Уряд два роки спокійно обходиться без кредиту МВФ і у нього є свої підходи до продовження програми. Про це прем'єр-міністр Микола Азаров заявив в інтерв'ю «5 каналу».

«Якщо це продовження програми буде сприяти розвитку нашої економіки, сприятиме розвитку України - ми за. Якщо ця програма буде працювати на те, що ми будемо скорочувати обсяги ВВП і робити наше населення, скажімо, біднішим, ніж зараз, то ми проти. Ми цього не приховуємо, а відкрито говоримо», - зазначив він.

При цьому, говорячи про те, чи буде відновлено кредитування МВФ, Азаров сказав, що «тут є ряд таких моментів і економічних, і політичних». «Я не хотів би заглиблюватися докладно в розгляд цих аспектів», - заявив прем'єр.

При цьому він також зазначив, місія, яка зараз перебуває в Україні, - суто технічна.

«З МВФ дискусії продовжаться на звичайні теми: реалістичність доходів бюджету, ті заходи уряду, які будуть реалізовуватися з точки зору забезпечення фінансово-економічної стабільності в країні, грошово-кредитна політика Нацбанку. Це традиційні питання, які будуть стояти на порядку денному роботи місії. Ну і звичайно, як завжди, я думаю, вони торкнуться питань роботи Нафтогазу, роботи ЖКГ. Тобто, традиційний перелік питань, який зазвичай на порядку денному технічних місій», - сказав прем'єр.

«Технічна місія не має таких повноважень, не має такої відповідальності, щоб приймати рішення про продовження кредитування - це зазвичай функція Ради директорів МВФ. Завдання технічної місії - підготувати загальну оцінку ситуації бюджетної, ситуації у грошово-кредитній політиці, і дати рекомендації», - додав він.

Нагадаємо, МВФ у 2010 році схвалив програму stand-by, в рамках якої обіцяв до кінця 2012 року надати Україні кредит на загальну суму 15,5 млрд дол. Фонд виділив перші два транші на суму 3,4 млрд дол, але у 2011 році припинив фінансування через те, що Україна відмовилася збільшити тарифи для населення на узгоджені з кредитором 30% і для комунального сектору майже на 60%.

У 2011-2012 роках візити місій МВФ в Україну закінчувалися провалом переговорів.

Востаннє місія МВФ перебувала в Україні 21-28 травня. Глава місії МВФ Крістофер Джарвіс після завершення візиту до Києва заявив, що фонд готовий повернутися до обговорення питання фінансування України, однак лише після того, коли побачить намір влади країни продовжити реформи. Серед умов відновлення фінансування глава місії назвав підвищення цін на газ для населення, збільшення гнучкості курсу, забезпечення запланованого рівня дефіциту бюджету і вирішення низки завдань у банківському секторі. !zn

Читайте також:

В Януковича вважають, що паузи у співпраці України та МВФ немає

МВФ оцінить бюджетне планування України на 2013 рік

МВФ не збирається розморожувати програму кредитування України

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі